Србија

ТУЖНА СЛИКА СРБИЈЕ: Сви би у СНС због интереса

Поједини медији у Србији објавили су да је око 20.000 чланова и симпатизера Нове Србије (НС), партије Велимира Илића, последњих месеци у прешло Српску напредну странку (СНС) на чијем је челу председник државе Александар Вучић.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Или подржавате Вучића, или остајете без посла“

У Илићевој странци тврде да то није истина и да има само појединачних случајева преласка код бивших коалиционих партнера. Махом провладини медији, позивајући се на изворе из НС, проценили су да је та странка пре сукоба Илића са Вучићем имала око 30.000 чланова, а да их је сада чак за две трећине мање.

Председник Извршног одбора Нове Србије Зоран Аџић каже да је било појединачних случајева иступања из странке, али да нема говора о масовној појави. Он наглашава да разлози преласка у редове напредњака свакако нису идеолошке природе.

– Углавном су то људи који су били на функцијама, да ли као чланови градских већа, да ли као директори јавних комуналних предузећа, који су, узгред буди речено, уцењени. Дакле, био им је стављен избор: или се одричете ове политике и подржавате Александра Вучића, или остајете без посла – наводи Аџић.

Поред осталих, НС су, чим је Велимир Илић ступио у отворену конфронтацију са Александром Вучићем, напустила двојица потпредседника.

Један од њих био је Велимир Станојевић, градоначелник Чачка у три мандата. Велимир Илић није крио да га је тај одлазак веома погодио.

– Ми живимо у истом граду, сутра ћемо се срести на улици, на свадби, на сахрани. Не знам како ће се он осећати. Мени ће бити непријатно да га погледам кад га буде срео, а како ће њему бити, не знам. Верујте, разочарало ме то – говорио је Илић.

„Екипа лажова и превараната“

Други потпредседник странке био је дугогодишњи председник општине Топола Драган Јовановић, који је недавно основао своју политичку организацију Боља Србија. Он каже да НС несумњиво остаје без читавих одбора свуда по Србији.

Новинар Стојан Марковић сматра претераним тврдње да је партију Велимира Илића напустило око 20.000 чланова. Он оцењује да је међу прелетачима највећи број оних који су се из интереса и учланили у НС.

– Оно што је из интереса ушло у Нову Србију, сада је на исти начин, то јест интересно, прешло у неку другу странку. Нису они везани за СНС, они би били везани за било коју другу странку која би у овом тренутку била на власти, а у ситуацији када је НС отишла у опозицију – закључује Марковић.

Велимир Илић прекинуо је пет година дуго савезништво са Вучићем почетком 2017. године. Тада је објаснио да је претходно са Вучићем договорио да га постави на место директора предузећа „Коридори Србије“, али да се то није догодило. Илић је због тога, приликом разлаза, СНС назвао „екипом лажова и превараната“.

 

 

Извор: Vestionline