Издвајамо Србија

УБИЈАО ЗА ТИТА, А УМРО У БЕДИ НА ТАВАНУ НАПУШТЕНЕ ЗГРАДЕ: Карате Боб је био југословенски Џејмс Бонд (ВИДЕО)

Бивши тајни агент и Титов шпијун Слободан Митрић, познатији као Карате Боб, побегао је из Југославије након што је одбио да изврши једно убиство у тадашњој Југославији. Преминуо је у Амстердаму у новембру прошле године. Митрић је у Холандију стигао 1973. године када је у Амстердаму, за Божић, убио тројицу Срба због чега је добио 13 година затвора.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Иако је полиција званично наводила да је у питању обрачун подземља, Карате Боб, како су га звали због владања овом борилачком вештином, тврдио је упорно да је реч о професионалном задатку једног тајног агента.

Након издржане затворске казне није се вратио у тадашњу Југославију због процене да би могао да буде убијен, али га држава Холандија ипак проглашава „непожељним странцем“. И поред тешких животних услова, готово без икаквих права, 43 године непрекидно је живео у Амстердаму, пише аваз.ба.

За време издржавања затворске казне написао је мемоаре које су му издавачи објавили под насловом „Титов тајни агент“ (Гехеим агент ван Тито), а потом је објавио још неколико интригантних наслова о подземљу и пословима тајних служби.

У књизи је представљен као југославенски Џејмс Бонд и у њој потанко објашњава како је за потребе југословенске тајне службе ликвидирао мете у земљама Источног блока, Француској, Шведској и Белгији и пред чијим шармом жене никада нису биле равнодушне.

Од смрти његове партнерке 2006. године холандске власти одбиле су да му доделе било каква социјална примања, смештај као и здравствену заштиту. Занимљив је податак да и кад су се венчали, Митрић није имао новца, па је церемонија у градској већници одржана у понедељак, када парови могу да се венчају бесплатно.

Митрић никада није признао ликвидације, односно јесте, али овим речима:

„Нисам убио никога. Само сам ликвидирао непријатеље државе и криминалце“.

Да би преживео, у Холандији је објавио пар књига и драма, међу којима и „Бој на Косову“. Био је на ивици да се 1992. године придружи српским паравојним снагама, али се није усудио да се врати на територију бивше Југославије па је остао у Амстердаму. Тамо је током 1992. године штампао летке преко којих је позивао на „освету против непријатеља Србије“.

Када је министар Герд Лирс одлучио 2012. године да га депортује у Србију, Митрић је већ био тешко болестан. Последње дане провео је на тавану једне напуштене школске зграде у источном делу Амстердама. Пронађен је случајно и у тешком стању превезен у болницу где је убрзо и преминуо.

 

Извор: Курир.рс / Аваз.ба