Издвајамо Свет

ВАШИНГТОН У ПАНИЦИ ЗБОГ НОВОГ РУСКОГ АМБАСАДОРА: Путин нам шаље бул-теријера Антонова!

Американци страхују да ни Трамп ни његови сарадници нису дорасли генералу Анатолију Антонову, вештом преговарачу са више од 35 година искуства у дипломатији, који треба да буде руски амбасадор у САД.

Американци су у паници након што је руски председник Владимир Путин за новог амбасадора у САД поставио генерала Анатолија Ивановича Антонова (62). Медији у САД истичу да руског дипломату његове колеге зову Бул-теријер због чврстих ставова у преговорима, те су у страху да ни амерички председник Доналд Трамп нити било ко из његове администрације није дорастао Антонову.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Застрашујућа порука

Наводећи импресивну биографију руског генерала, коју чини више од 35 година искуства у дипломатији, амерички медији наводе да је у питању Путинов близак сарадник и веома вешт преговарач са војним умећем.

– Он је искусан, вешт и тежак у преговорима. Веома је упоран, због чега га и зову Бул-теријер. Увек постигне оно што је наумио – навео је неименовани колега Антонова из министарства спољних послова Русије за медије у САД.

Према његовим речима, Антонов је у мају на разговору у Кремљу, кад је одабран за амбасадора у САД, руско-америчке односе дефинисао као веома лоше, али је истакао да две земље истовремено имају много стратешких циљева који се преплићу.

– Мислим да је изабран да би то објаснио и Американцима. Ако неко може, то је он – нагласио је извор из руског министарства.

Америчка штампа наглашава да је Антонов био у ужем избору за амбасадора Русије у САД док је Кремљ још мислио да ће Хилари Клинтон победити на изборима.

Не попушта
Антонов је веома упоран, због чега га и зову Бул-теријер. Увек постигне оно што је наумио.

– Он је један од ретких руских дипломата, поред министра спољних послова Сергеја Лаврова, који би могао да се избори са Хилари – кажу амерички аналитичари.

Вашингтон може да га одбије

Према Бечкој конвенцији о дипломатским односима, Москва мора да затражи Вашингтону да одобри новог амбасадора. То, међутим, може да буде проблем. Стручњаци кажу да би САД веома лако могле да одбију Антонова.
– Он је човек који се налази под западним санкцијама због подршке проруским борцима у Украјини и значајне улоге у припајању Крима Русији. Због тога би Американци могли да кажу да не желе таквог човека као дипломатског представника Русије у САД. Ако се то догоди, избиће велики скандал, а односи две велике силе још више ће бити нарушени – објашњавају аналитичари.

Како додају, то показује да је Антонов битно различит од бившег руског амбасадора у САД Сергеја Кисљака, ког је Вашингтон доскоро посматрао као доброћудног научника.

– Добри Кисљак, по струци физичар, није волео помпу и клонио се од очију јавности. Више је волео да са члановима администрације разговара у затвореном кругу, не правећи велику буку. Међутим, умеће Антонова далеко превазилази способности Доналда Трампа и његових сарадника. Један такав дипломата ће сасвим сигурно успети да америчку администрацију добро уздрма у време кад су односи две силе на најнижем нивоу у историји – оцењују стручњаци из САД.

Њихове руске колеге сагласне су да би постављање Антонова требало да пошаље застрашујућу поруку Вашингтону. Политички аналитичар Дмитриј Евстафјев каже да Русија ситуацију у Америци види као шизофрену, због чега јој треба неко ко ће чврсто стајати пред критикама, а ко ће донети неопходан прагматизам у односима.

– Прва порука Вашингтону јесте да Русија има сопствену политику, коју не може да води Бела кућа. Друго, Кремљ не верује да ће са САД ускоро имати конструктивни дијалог, а чак и да се то деси, он ће обухватати војно-политичке теме. Због тога Русији у Вашингтону треба неко ко није само упознат са министарством спољних послова већ и са министарством одбране – објашњава Евстафјев.

Под западним санкцијама

Он подсећа да је Антонов после 30 година рада у министарству спољних послова 2011. именован за заменика министра одбране и да је на тој позицији остао до краја децембра 2016. Тада се вратио у министарство спољних послова, где је постављен за заменика шефа руске дипломатије. Осим тога, носилац је и најистакнутијег руског ордења.

– Због својих вештина од 2004. био је шеф одсека за безбедност и контролу оружја. Тако је учествовао у многим преговорима са Американцима. Такође, имао је важну улогу у припајању Крима Русији, због чега је од 2014. под западним санкцијама – наглашава Евстафјев.

Све то, према његовим речима, Американцима делује импресивно.
– Тако комплексну фигуру као што је Антонов Американци доживљавају као веома сличну Путину. Због тога су вероватно у страху како ће се изборити с њим – наводи руски аналитичар.

 

Извор: informer.rs