Издвајамо Србија

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА СВЕ КОЈИ БИ ДА КУПЕ АУТО: Следи НЕВЕРОВАТАН пад цена половњака, ево зашто…

Цена половњака у Србији требало би ускоро да буде знатно нижа, тако да ако сте планирали да купите половни аутомобил сачекајте још мало.

Немачка и Швајцарска донеле су законе који налажу да се са њихових улица повуку сва возила произведена пре 2009. године. Како је Немачка једна од главних извозника половних возила за Србију, наше тржиште би у наредном периоду могли да преплаве аутомобили виших класа по смањеним ценама, што би за собом повукло и пад цена свих осталих половних аутомобила.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ради се о 300.000 аутомобила који не задовољавају најновији стандард – еуро 6. У Немачкој најављују забрану вожње аутомобила испод те норме у великим градовима, док у Швајцарској таква кола неће моћи ни да се региструју.

Продаја возила је већ почела, а очекује се да ће „рашчишћавање“ у тим земљама трајати укупно три године.

Како је код нас

Важећи стандард код нас је и даље еуро 3, односно у Србији није могуће регистровати старији полован аутомобил, а како објашњавају са портала Мој ауто возила те норме се код нас највише купују и возе. То су кола произведена од 2000. године и цена за то годиште се креће око 2.000 евра.

– Аутомобили који треба да стигну из Немаче и Швајцарске су произведени пре највише осам година и њихова цена је, за најнижу класу 3.500 евра, али достижу и цену од 10.000 евра – каже Владимир Бутачевић са портала Мој ауто.

Уколико се Немцима и Швајцарцима буде журило и ако кола буду продавали по нижим ценама, могуће је да ће до обарања цена свих половњака доћи одмах.

Други сценарио је да, уколико домаће тржиште буде преплављено возилима вишег стандарда, у једном моменту продавци крену да прилагођавају цене према потражњи. Нико међутим за сада не може да процени колико би процената генерално половни аутомобили могли да појефтине на нашем тржишту.

– Ситуацију на тржишту одређује куповна моћ, уколико увезени аутомобили буду изнад прихватљивих цена за наше финансијске услове они неће добро пролазити, ма колико их буде било на продају. С друге стране, овај налет половњака се очекује у наредне три године, а до тада може да се деси и да се повећа стандард код нас, и да стварно на нашим улицама тада буду кола вишег стандарда – истиче Бутачевић.

Падају цене, диже се стандард

Милан Божовић из Комитета за безбедност саобраћаја сматра да је извесно да ће доћи до пада цена половних аутомобила.

– Ако имате већу количину у понуди, а мању у потражњи, обара се цена. Када се снизи цена, повећаће се потражња. У наредном периоду увозићемо квалитетније аутомобиле по нижој цени, па би и код нас требало да дође до пада цена половних аутомобила – прича Божовић.

Ова смена возила дешава се сваких неколико година када се промене стандарди у појединим земљама. Возила са стандардом еуро 5 далеко су изнад просека наших возила, а уколико тржиште преплаве возила више норме, могуће је да ће и у Србији доћи до бољег стандарда на путевима.

Тај виши стандард аутомобила подразумева много више од смањења емисије штетних издувних гасова.

– То значи и боља опрема, повећан ниво активне и пасивне безбедности у саобраћају, смањење буке и емисије штетних гасова… Разлог дизања стандарда и мењања закона у појединим развијеним земљама је и смена технологије – закључује Божовић.

 

Извор: Јована Тодоров, Блиц.рс