Издвајамо Србија

ВАЖНО ОБАВЕЖТЕЊЕ ЗА ВОЗАЧЕ: ПОЛИЦИЈА СПРОВОДИ РИГОРОЗНУ КОНТРОЛУ – Пресретачи лове возаче и за најмањи прекршај!

Полиција ће, поред контроле брзе вожње, у наредним недељама ригорозно кажњавати невезивање појасева и коришћење мобилног телефона у току вожње… Циљ акције је да се смањи број погинулих на путевима, кажу у Управи саобраћајне полиције

Саобраћајна полиција ће поред контроле дозвољене брзине у наредним недељама ригорозно кажњавати и невезивање појасева и коришћење мобилног телефона у току вожње, најављују у саобраћајној полицији!
Нови систем израчунавања просечне брзине између две наплатне рампе, радарима и полицијским пресретачима, већ даје прве резултате, јер су возачи постали опрезнији како би избегли казну.
Циљ нових мера је да се смањи смртност на путевима, јер према досадашњој црној статистици, годишње погине 50 људи због неприлагођене брзине!
Пресретачи су свуда
Највећа контрола „пресретача“ биће на деоницама аутопута од Суботице до Ниша, од Београда до границе са Хрватском и од Љига до Прељине, а повремено и на Ибарској магистрали.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Новчане казне за брзу вожњу се у зависности од прекорачења крећу од 3.000 до чак 120.000 динара, док ће сви они који не вежу појас или користе мобилни телефон током вожње морати да плате по 5.000 динара.
Како је Информеру речено у Управи саобраћајне полиције, неће постајати ни минимум толеранције за несавесне возаче.
– За невезивање појаса и коришћење мобилних телефона за воланом неће бити ни минималне толеранције. Сваком возачу треба да буде јасно да појасеви морају да буду везани и да у току вожње не сме да се прича телефоном. С тога ћемо на то посебно обратити пажњу и свако ко буде ухваћен у томе, мораће да плати казну од 5.000 динара за невезивање појаса и 5.000 динара за употребу мобилног телефона током вожње – нагласили су у Управи саобраћајне полиције.

Саобраћајни полицајци тврде да ће многи возачи покушати да их пређу, али да им то неће поћи за руком.
– Неки возачи мисле да ће моћи да преваре нови систем за израчунавање просечне брзине између две наплатне рампе тако што ће на неким деоницама возити 200 км/х, а на некима 40 км/х, или тако што ће сести поред пута и попити кафу. Међутим, не бисмо им саветовали да то раде јер ће сигурно да их ухвате пресретачи, који су непрекидно на путевима, или многобројни радари. Наши пресретачи, са моторима од чак 380 коњских снага, сигурно ће их негде сустићи – поручују из Управе саобраћајне полиције.

Стручњаци из области саобраћаја похвалили су ове мере Саобраћајне полиције, за које сматрају да ће знатно смањити број несрећа.

Некадашњи директор Агенције за безбедност саобраћаја Стојадин Јовановић каже да је саобраћајна култура наших возача релативно ниска и да су се казне, нажалост, показале као најефикасније средство за њихово дисциплиновање.
– Подржавам сваку појачану контролу и кажњавање, јер кад неко одрастао нема свест о томе да причајући телефоном док вози угрожава и себе и друге, онда полицији не преостаје ништа друго него да га казни. Појас није никакав хир полиције већ начин заштите свих у саобраћају – каже Јовановић.

Неопходне контроле
Аутор емисије о аутомобилизму „Сат“ Мирко Алвировић каже да подржава сваку акцију МУП-а која за циљ има повећање безбедности у саобраћају.
– Овакве контроле су постале неопходност. Рецимо, на нашим путевима готово да постоји пракса да се истовремено вози и прича телефоном, што је ван сваке памети. Честе несреће показују да возач већу пажњу усмери на онога са ким разговара мобилним него куда вози, па тако постају опасност за себе и друге – каже Алвировић.

Новчане казне

* од 3.000 до 120.000 динара
у зависности од прекорачене брзине
* 5.000 динара за невезивање појаса
* 5.000 динара за коришћење телефона

Где су најчешће контроле

– Аутопут Суботица-Ниш
– Београд-граница са Хрватском
– Љиг-Прељина
– Ибарска магистрала

Извор: A. C. – M. M.  / Информер.рс