Регион Србија

ВЕДРАНА РУДАН ПОРУЧИЛА ОНИМА КОЈИ СЛАВЕ ОЛУЈУ: Ви, сити,лажљиви, манипулатори, ВИ НАМ ПРИЧАТЕ О „СЛОБОДИ“?!

На сајту Ведране Рудан, www.рудан.инфо, пре тачно годину дана, објављена је колумна ове хрватске књижевнице у којој се она осврнула на централну прославу поводом Олује, која ће се одржати данас у Книну

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У наставку вам колумну, која је на њеном сајту објављена ноћ уочи прошлогидшње прославе, преносимо у целости. Само да се подсетимо…

„Сутра је за Хрватску велики дан. Олуја. Централна прослава одржаће се у Книну. Можда је негде објављено како ћемо „ми“ прославити највећи дан у хрватској повијести али ја детаље не знам. Претпостављам да ће тамо бити Председница у неком плавом комплетићу наоружана вештачким трепавицама, вештачком косом и вештачким зубима. Сигурна сам да ће у њеној близини бити Томпсон наоружан само вештачким зубима и великим мачем.

Тамо ће бити и наши политичари наоружани лажљивим језичинама, вештачким зубима и лажним осмесима. Сви који буду говорили говориће да је Олуја Хрватској донела слободу.
Како данас, након питај бога колико година од Олује, изгледа наша слобода? На прагу сам шездесет и седмог рођендана. Никад, НИКАД нисам видела толико беде око себе. Моје професорице у очуваним костимићима из шездесет и неке држе главе у контејнерима. Све су наоружане челичном шиљатом палицом. Кад убоду пластичну боцу заигра им хрватско срце у хрватским упалим грудима. Кад се њихове очи сретну са мојима скрену поглед. Скренем га и ја.

Јуче сам разговарала са младом мамом. Њена девојчица иде у један ријечки приватни вртић. Тамо је радила феноменална тета. Неке цуре су рођене за рад са децом. Клинци су је обожавали. Учила их је италијански и енглески, онако успут. А онда је један тата, не драговољац, не дивљи Херцеговац, не „странац“ него „прави домаћи“, онда је тај „прави домаћи“… Морам вам објаснити ко су у Ријеци „прави домаћи.“ То су Приморци, и ја сам Приморка, који овде живе генерацијама. Познати су као толерантни, наш је крај због географског положаја увек био познат као мултикулти, ми смо дакле људи којима странци не сметају, осим, ако, кад…

 

Она тета о којој вам говорим је из Војводине па је „прави домаћи“ изразио жестоку забринутост да ће дечица, прецизније, месо његовог меса, ако тета не оде, ако тета одмах не оде почети да говоре српски. Узалуд се господину објашњавало да тета не говори „српски“, говори хрватски, италијански и енглески… „Прави домаћи“ је био неумољив. Мама Хрватица која ми је то причала плакала је неутешно јер је тета добила отказ. У Ријеци. У најкултурнијем граду у Хрватској. У Ријеци у којој су чак и деведесет и прве Срби могли да сачувају главу. У Ријеци која је и службено европски град културе.

Читала сам на неком порталу шта једу вртићка дјеца у Загребу. Читала и плакала. Ја сам особа посебно осетљива на вртиће. Свако загребачко дете у вртићу дневно сме да поједе хране у вредности од око девет куна. Умирала сам од туге. Девет куна? Куглица сладоледа кошта седам куна. Мислила сам да ће ми срце пући од туге. Пожелела сам оног њиховог градитеља цркви и фонтана да удавим сопственим рукама. То желим и овога часа.

Тете у Загребу морају са шест трулих наранџи да нахране двадесет и петоро деце. Понекад њих двадесет и петоро добије 2 , словима: две јабуке, 2, словима: две банане и 4, словима: четири наранџе. Питам ја и вас и себе, док будете сутра гледали све оне проклете монструме који ће у Книну говорити о слободи, о Хрватској, о Победи, зашто их нико од нас неће питати: крвопије хрватске крви, стрвинари наши, чиме храните своју децу?

Олуја је победа над победама. Шта је та победа нама донела? Гладују старци, од глади умиру деца, млади одлазе из проклете земље да се у њу више никад не врате, мајке и очеви остају без деце и унучади, а ви, сити, задригли, пијани, луди, необразовани, лажљиви, манипулатори, ви нам причате и певате о „слободи.“ Колико је стотина хиљада људи у вашем рату све изгубило, колико је стотина хиљада наших грађана у вашем миру све изгубило да бисте нам ви сутра у Книну могли певати о „слободи“?

Ма, је*ите се ви и ваше вештачке трепавице и ваше вештачке пунђе, ваши вештачки зуби и ваши гадни осмеси и ваше дебилне песме и ваш ретардирани Певач. СВИ СЕ ЈЕ*ИТЕ! И након славља добро се наждерите на наш рачун. Ако будемо имали среће можда ће се бар један или једна од вас удавити вештачким зубима који су плаћени крвљу будала које су за Хрватску пале јер су веровале у идеале.

 

 

Извор: Informer.rs