Издвајамо Србија

Велика новина у школству: Од 1. септембра петаци ће имати ТРИ НОВА ПРЕДМЕТА, а један ће их одушевити!

Када је реч о здравственом васпитању, она каже да је циљ да се у оквиру једног предмета подиже здравствена свест деце, како би имали безбедне и здраве школе и децу која ће здраво оздрастати

Ученике петог разреда основне школе ће од ове школске године имати и три нова предмета: информатику и рачунарство, физичко и здравствено васпитање, технику и технологију, а помоћница министра просвете Весна Недељековић је најавила да ће петаци учити и програмирање.

 Информатика је била изборни предмет, тако да су ђаци могли да се определе за њу, али од ове године то ће бити обавезан предмет – навела је Недељековић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Информатика ће и даље у шестом, седмом и осмом разреду бити изборни предмет у нарендој школској години.

Он је рекла за Пинк да се информатика уводи као обавезан предмет у петом разреду у циљу подизања дигиталних компетенција односно како би наша деца ишла у корак са временом и на време стекла одговарајуће компетенције за тржиште рада.

– Потрудили смо се да програм буде занимљив и креативан и да буде оно што ученици желе, могу и умеју да раде, али да надограђују своја знања. Не долазе сви са истим нивом знања. Нажалост наша деца се, када је реч о интернет технологије и рачунари, више баве друштвеним мрежама у неким занимљивим садржајима, а мање нечим оним што би било заиста корисно. Они ће сада у петом разреду почети да уче програмирање, то је нешто што је веома озбиљно и занимљиво и верујем да ће то њима бити изазов и да ће они то успешно савладати – навела је Недељковић.

Када је реч о здравственом васпитању, она каже да је циљ да се у оквиру једног предмета подиже здравствена свест деце, како би имали безбедне и здраве школе и децу која ће здраво оздрастати.

– Сви мислимо да је то нормално, али се често сусрећемо са ситуацијом да дете не зна шта значи хигијена простора, да се руке не перу довољно и слично и зато морамо децу да научимо здравим хигијенским навикама – рекла је Недељковић.

Она је додала да ће све то бити прожето и кроз физичку активност

Министарство здравља је понудило њихове стручњаке и они ће учествовати у обукама за све наставнике физичког васпитања, а Недељековић је најавила да ће те обуке кренути после 20. августа.

За ученике петог разреда сви изборни предмети ће бити укинути као такви, а њихов статус ће прећи у секције, док ће обавезни изборни предмети – веронаука, грађанско и други страни језик остати у том статусу.

Петаци ће од наредне школске године имати два часа обавезног физичког и здравственог васпитања, док ће поред тога имати час и по обавезне ваннаставне активности.

 

 

Извор: Telegraf.rs / Tanjug