Србија

Вучић: Особље Амбасаде из Македоније повучено због ОБАВЕШТАЈНОГ ДЕЛОВАЊА ПРОТИВ СРБИЈЕ

Фото: Јутјуб

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да су српски надлежни органи установили и доказали да је против Србије извршено обавештајно деловање, и да је због тога повучено особље наше амбасаде из Македоније.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Наши надлежни органи су установили и пружили нам доказе и сазнања о веома офанзивном деловању против органа и инстуција Србије – рекао је председник Србије Александар Вучић.

Навео је да је за ту одлуку било неколико разлога, али да су „надлежни органи“ установили то и представили и њему и Влади Србије доказе о таквом деловању.

АМЕРИКА У НЕВЕРИЦИ: КИМ ЏОНГ ШТАМПА ДОЛАРЕ И ФИНАНСИРА РАКЕТНИ ПРОГРАМ: Вашингтон овако нико није намагарчио!

Он није хтео да износи детаље, али је истакао да Србија жели да има добре односе са Македонијом, али и да мора да се припреми и прилагоди новим околностима.

Све ће бити јасније

– Наше је да наши људи буду припремљени и спремни. Биће неких промена у нашем особљу и да заштитимо наше пријатељство са Македонцима, а и како да се понашамо у новом окружењу које нам није било познато до пре неколико месеци – рекао је Вучић, уз опаску да је много шпекулација, и да ће у наредних десетак дана све бити много јасније.

На питање да ли криза у односима са Македонијом има везе са чланством Косова у Унеско, Вучић каже:

– Ти односи ће морати да буду засновани на узајмном поштовању. Чекаћемо одлуку да ли ће Албанци да покушају да уврсте Косово као чланицу Унеска. Тада ћемо чекати да видимо шта ће да кажу и Скопље и Подгорица и многи други. Наш је посао да заштитимо интересе Србије, а да при том не нарушимо интересе дургих земаља – рекао је председник.

„Мешање“ других сила, а није Русија

Указао је да ту, међутим, има и мешања неких других сила.

– Има мешања неких других сила. Наше је да умемо да одговоримо и да умемо да заштитимо наше деловање од утицаја спољних фактора – казао је Вучић.

ШОКАНТНО! Поверљиве депеше откривају страшну тајну: САД ШПИЈУНИРАЈУ СВЕ СРБЕ У ХАГУ!

На питање да ли је „спољна сила“ Русија, Вучић је рекао да на то није помислио док је говорио.

Влада Македоније: Код гласања о Косову у Унеско имаћемо у виду став чланица ЕУ

Влада Македоније саопштила је данас да ће у односу на гласање за чланство Косова у Унеско имати у виду позицију већине земаља чланица ЕУ, јавила је Телевизија Телма.

Поједини медији јавили су да је особље амбасаде Србије повучено због евентуалног будућег гласања Македоније о чланству Косова у Унеску.

Путин питао омладинце: „Избацујете ме из Кремља?“ А онда је од њих затражио чак и дозволу

Влада Македоније навела је да увек следи интересе државе базиране на приципима добросуседства и унапређења регионале сарадње, неутралности и немешања у спорове медју државама.

„Македонија развија пријатељске односе са свим суседнм земљама. Када постоје отворена осетљива питања између два наша суседа, Влада Македоније ће увек следити интересе државе базиран на принципима добросуседства и унапређења регионалне сарадње, неутралности и немешања у спорове међу тим државама. У односу на гласање за чланство Косова у Унеско, Влада Македоније ће имати у виду позицију већине земаља чланица ЕУ – навела је влада.

Македонија још чека званично објашњене Београда за повлачење особља Амбасаде Србије у Скопљу.

Пред Амбасадом Србије мирно, минимално полицијско обезбеђење

Пред Амбасадом Србије у резиденцијалном делу скопског насеља Водно данас је мирно и с минималним полицијским обезбеђењем.

Према порталу Нова ТВ, екипа тог медија је код Амбасаде видела двојицу полицајаца, неколико припадника специјалне јединице полиције „Алфе“ и још један паркиран полицијски аутомобил.

„Спутњик“: Македонија предлагач уласка Косова у Унеско

Међутим, раније данас, македноска агенција „Максфакс“, као и „Спутњик“, јавили су да је Влада Македоније припремила предлог за подршку учлањења Косова у Унеско и да је то један од разлога што је Министарство иностраних послова Србије повукло особље амбасаде из Скопља на хитне консултације у Београд.

Македонска агенција, позивајући се на неименоване изворе, наводи да је званични Београд имао информације да ће Македонија бити предлагач за гласање за улазак Косова у Унеско, односно да ће то предложити као тачку дневног реда.

Србија ће по платама претећи регион

Председник Србије се данас осврнуо и на економску ситуацију у земљи, изразивши очекивање да ће плате до краја године бити још веће, и да ће по висини претећи земље у региону.

– Верујем да ће бити тако. Не можемо да се такмичимо са земљама Европе, али се надам да ће ствари бити боље – казао је он приликом обиласка радова на мосту Сурчин-Обреновац.

Дијалог је почео

Говорећи о дијалогу о Косову, председник Србије је казао да је „дијалог увек здрав и добродошао, и помаже Србији да реално сагледа српску позицију и будућност“.

– Дијалог је увелико почео, највећи број људи са јавне сцене се изјашњава и наставиће да то чини. Верујем да су одбори скупштине место за то, као и пленарна заседања, иако постоји бојазан да се све то користи у неке друге сврхе – рекао је он.

Устав неће бити доношен на пречац

Вучић је рекао и да се Устав неће доносити на пречац, већ уз најшири консензус, да би он био дуговечан, да би могао да остане и опстане наредних година.

– Мора да постоји сагласје највећег броја воља градјана Србије. То мора да буде већа већина и значајније сагласје различитих политичких чиниоца да би Устав могао да опстане, а не да га поново за пет година доносимо – истакао је Вучић.

 

 

Извор: Blic.rs