Србија

Вучић разговара са својом земљом на свој начин: Чеда опет хвали Вучића

Београд-У евроинтеграцијама резултат никада није био конкретнији, али је подршка Европи на историјском минимумуму, изјавио је председник Либерално демократске партије (ЛДП) Чедомир Јовановић, који сматра да је Европа оспорена у самој Европи.

Јовановић напомиње да је известиоцу Европског парламента Дејвиду Мекалистеру предочио да је „тешко пронаћи смисао и било шта више од бирократије у томе што се данас подводи под идеју евроинтеграција“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је питао Мекалистера „да ли разуме да је Александар Вучић, тражећи датум уласка у Европску унију (ЕУ), тражио нешто за шта би могао да се ухвати, како би друштву учинио реалним и животним ово што треба да урадимо“.

“ Није ваљда пут у Европу негација нас самих? Углавном, сада се све своди на комесаре и нека поглавља. Мекалистер је веома упућен у дешавања у Србији и нема простора за мишљење да он повлачи потезе лично мотивисан односом са Вучићем или неким другим“ – сматра Јовановић.

Он додаје да не зна да ли известилац ЕУ у опозицији види алтернативу.

„Мислим да је, као веома озбиљан политичар свестан, и да су у ЕУ свесни, нужности успостављања политичке алтерантиве, јер не може земља да уради тешке послове који нас чекају, сваљујући то на леђа само власти“ – нагласио је Јовановић.

Он је указао да је друштво „затровано национализмом“ и да је у таквој земљи немогуће градити демократију.

“ Земља се „лечи“ од национализма тако што се освести и реши проблем који тај национализам генерише, што је у овом тренутку Косово, сутра ће бити Босна, јуче је био Хаг, прекосутра ко зна шта. Мир мора бити одржив, а да би то био, проблеме са окружењем морамо решавати на начин савременог света, кроз чланство у НАТО, који је и политичка организација“ – навео је лидер ЛДП.

„Вучић разговара са својом земљом на свој начин“

Упитан да ли разуме смисао и циљеве позива на дијалог о Косову, Јовановић је одговорио да разуме и да смисао види у „рушењу менталних баријера које постоје међу нама“.

„За договор су потребне две стране, моја је обавеза да покушам да се договорим о начину на који ћемо пресећи „Гордијев чвор“ Косова, европеизовати Србију, учнити конкретнијом нашу амбицију да будемо део ЕУ, променити односе у региону, стабилизовати мир и, макар нашој деци, осигурати будућност“ – истакао је Јовановић.

Он је додао да је његова обавеза „да то покуша зато што другачије није могуће остварити политику за коју се залаже“ и навео да се „не слаже“ са Вучићевим потезима, али мисли да би они сутра могли да буду другачији и да је дужан макар да проба да разговара“.

„Па нисмо ми победили Милошевића тако што је он одлучио да нам преда власт. Не мислите ваљда да ће Вучић урадити нешто да остане без власти. Чињеница је да је председник и он мора, као председник, да разговара са својом земљом, и то чини на свој начин“ – оценио је Јовановић.

Председник ЛДП тврди да једино његова партија има јасан став о Косову и чланству у НАТО и додаје да је „Вучић партнер ЕУ у контроли онога што се дешава на Косову, што је њихов интерес, јер не желе на Балкану да имају нову Украјину“.

На питање да ли Вучић гради „европску Србију“, Јовановић је одговорио да „гради“, с тим „што нас то жуља, јер то не чини како бисмо ми радили“.

“ Не изгледа нам одрживо, сумњамо да је у свему томе искрен, али он је неспорно повукао потезе који су ударили темеље тој европској Србији, од потписивања бриселских споразума, до отварања поглавља. Не могу то да негирам због тога што то ради он, а не ја. А замислите да нас није било? Ко би сачувао ту обалу на коју су они прешли“, упитао је Јовановић, алудирајући на СНС.

 

 

Извор: Blic.rs