Србија

Вук опет провоцира: “Србија треба да призна Косово”

Лидер Српског покрета обнове Вук Драшковић сматра да Србија треба да прихвати и призна косовску стварност.

Он такође позива на прихватање плана Мартија Ахтисарија из 2007. године као темељ наставка Бриселског дијалога.

Loading...

Према његовим речима, стварност је да независност Косова данас признаје “огромна већина чланица УН и ЕУ”, да је Међународни суд правде закључио да проглашењем независности Косова нису прекршени ни Повеља УН, ни међународно право, ни Резолуција 1244 СБ УН, да око 90 посто становника чине Албанци, а мање од шест одсто Срби.

– Суверенитет Србије над Косовом постоји само у преамбули њеног устава. Робујући тој норми изван стварности, држава трпи само огромне губитке, и политичке, и развојне, и демократске и демографске и новчане – навео је Драсковић у ауторском тексту у данашњем Блицу.

Макар и са закашњењем, каже лидер СПО, прихватимо документ Мартија Ахтисарија, као темељ наставка Бриселског дијалога са Албанцима.

– Потпишимо споразум о свестраној нормализацији наших односа са њима. Непријатељство се гаси пријатељством – рекао је Драшковић.

Он је подсетио да је специјални изасланик генералног секретара УН Марти Ахтисари у марту 2007. године предао свој план, да су га косовски Албанци прихватили под снажним притиском Запада, пре свега САД, да га је Србија одбацила, а Русија у Савету безбедности блокирала усвајање тог документа о коначном статусу Косова.

Према плану Ахтисарија, који је предложио “надзирану независност Косова”, истиче Драшковић, Србија није обавезна да прихвати ту независност.

Лидер СПО наводи да је у Ахтисаријевим плану, поред осталог, предложено да се Косово не може ујединити са Албанијом или се припојити било којој територији изван Косова, да српски језик и ћирилица буду равноправни са албанским језиком и писмом на целом Косову, да су српске цркве и манастири на Косову “својина СПЦ са седиштем у Београду”, да Срби са Косова могу бити и држављани Србије, да српски посланици у парламенту, а имају гарантованих 10 мандата, имају право вета на сваки закон који би угрозио њихова национална, верска или грађанска права.

 

 

Извор: Vestionline

Loading...
loading...
loading...