loading...
Србија

Вулин: И жене ће морати да иду на војну вежбу, без изузетка!

Фото: Јутјуб

Према плану Министарства одбране који тек треба да буде усвојен, сви грађани Србије, без обзира на пол, биће обучени за поступање у евентуалним ратним и вандредним ситуацијама.

– Све жене млађе од 50 година мораће да прођу обавезну обуку за давање прве помоћи и поступање у ванредним ситуацијама – каже министар одбране Александар Вулин.

Даме које су служиле војни рок, ову вишедневну вежбу одрадиће у униформи и са оружјем.

Министар Александар Вулин, истиче да су и мушкарци и жене у Србији равноправни у свему, па и кад је у питању одбрана земље.

Све радно способне жене у Србији биће позиване на вежбе из прве помоћи, цивилне заштите и поступања у случају пожара, поплава и земљотреса. Кад овај предлог буде законски регулисан, сви грађани Србије ће, без обзира на пол, бити дужни да се одазову позивима на војну и цивилну обуку – поручио је министар Вулин за Информер.

Огласио се и Миодраг Савић, пуковник у Војсци Србије.

– Према нацрту о родној равноправности, жене ће такође бити активне у систему одбране земље и имаће једнаку улогу у њему као и мушкарци. Наравно да оне неће копати ровове и извлачити тела из рушевина, али када су у питању пружање прве медицинске помоћи, организовање послова у ванредним ситуацијама, санитетски и логистички послови, ту жене могу да буду од велике помоћ. Замишљено је да цивилна заштита и одбрана не ремете улогу жена у приватном животу када је реч о деци, послу и здрављу. Та обука трајаће свега неколико дана, али од психофизичких способности сваке жене појединачно зависи где ће бити распоређене – објашњава пуковник Миораг Савић, дугогодишњи први човек цивилне заштите и одбране у Србији.

Аналитичар Бојан Димитријевић сматра да ово није ништа радикално.

– Ово није ништа ново ни радикално. Оваква одлука је постојала и раније, када су наше мајке и баке ишле на обуку за цивилну заштиту и нема ничег страшног у томе – наводи Димитријевић.

Оправдани разлози за изостанак:
1. Болест

2. Брига о породици која зависи од вас или ваше зараде

3. Брига о трећем лицу

4. Спортске обавезе и припреме за велика такмичења

5. Научне обавезе

6. Обављање неког посла важног за државу

Обука резервиста, основни подаци:
1. Позиви стижу свим мушкарцима млађим од 60 и женама млађим од 50 година који су служили војску под оружјем

2. Позиви се шаљу 30 дана унапред, на кућну адресу, на врата

3. Изостанак може да се оправда осам дана по пријему позива

4. Обука траје од једног до 15 дана

5. Свим запосленима биће надокнађена цела зарада током вежбе, а незапосленима 70 одсто од просечне плате

6. За неодазивање следи новчана казна од 10.000 до 50.000 динара или два месеца затвора

 

 

Извор: telegraf.rs, Vestionline

loading...