Издвајамо Регион Србија

ЗА СРБЕ НИ ДОБАР ДАН! Била је на летовању у Црној Гори! ПОСЛЕ СВЕГА, ПОЖЕЛЕЛА ЈЕ ДА НИЈЕ!

Моји се разболеше у Црној Гори. Сумирам, рачунам, подвлачим, упалим кола, па назад у Србију

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У време летње сезоне увек се дотакнемо приче о некадашњем „нашем мору“, па тако и ове године, жена која је недавно летовала на црногорском приморју поделила је своје утиске. Да ли се ишта променило – просудите сами, у тексту који је објављен на порталу Југмедиа.

Два пута сам за четири дана, колико је трајало моје овогодишње летовање у Црној Гори, чула речи добродошлице, односно, пристојно јављање са – добар дан, први пут приликом уласка у ову државу од цариника и други по изласку из те некада братске земље, од припадника граничне полиције.

Без обзира да ли тражите смештај, љубазно се обратите пролазнику, нађете се на каси маркета или у апотеци, на моје упорно поздрављање, касније више из радозналости, „добар дан“ нисам добила. Додуше, продавачице проговоре само када их питате за цену то онако лењо.

Но, то њихово неотпоздрављање, а не знам када је, овај некада витешки народ, усвојио и од кога такав начин опхођења са гостима и туристима, најмање је што ће вас насекирати.

Секирација, више шок, следи када се разболите, па у због немогућности лечења прекинете летовање у вратите су у своју земљу.

А ми смо због болести два члана моје породице “летовали” свега четири дана.

Наши грађани, наиме, знају да је између Црне Горе и Србије потписан споразум о здравственој заштити за време привременог боравка у иностранству. То подразумева да осигурана лица РФЗО за време приватног боравка у иностранству (туристички боравак), имају право на коришћење здравствене заштите на терет средстава обавезног здравственог осигурања само у случају хитне медицинске помоћи како би се отклонила непосредна опасност по живот и здравље осигураних лица.

Медији су нас истовремено обавештају да уколико имамо оверену здравствену књизицу, можемо да остварито и право на бесплатну здравствену помоћ . Али,у сваком писму постоје и ситна слова. Уколико, као ја, пре поласка на пут не извадите у РФЗО двојезични образац 03-12, свака лекарска услуга у Црној Гори биће вам наплаћена.

Додуше, како кажу наши суседи, није то нешто много, третира се као да сте градјанин Црне Горе који нема осигурање. Ако је повреда мања, коштаће вас око 50-ак евра, а ако је потребно болничко лечење, онда…

Моји се разболеше у Црној Гори. Сумирам, рачунам, подвлачим, упалим кола, па назад у Србију.

Добар дан земљо моја драга!

И док испијам кафу са својима и док правимо планове за наредно летовање, не у Црној Гори, као на траци враћају ми се слике ужаса: дугачке лење километарске колоне на излазу из тунела Созина код Сутомора, па до Бара, обала препуна смећа, астрономске собе, надмени Црногорци…

Не знам како и не знам одакле, туристи ипак пристижу са свих страна, па слободних соба ни за лек. У некадашњем мирном сеоцету Добре Воде, кревет је тамо негде на брду са заједничком кухињом 10 евра.

О апартману и да не причамо: од 80 до 100 евра по ноћењу, као у најлуксузнијим светским летовалиштима.

Да ли треба и овога пута подсетити да вода на црногорском приморју није за пиће, да је морска вода загађена због канализације и да се зато разбољевамо од разних вируса и бактерија.

Да ли сам све то знала?

Па, нешто јесам, нешто нисам. Остало у глави негде дубоке да је то “наше море” најлепше, најмодрије и најлековитије на свету. Зажмуриш, истрпиш клацкање по кривудавим гудурама и већ код Цетиња осетиш мирис “нашег мора”.

Што се мене тиче, овогодишње летовање од четири дана “излечило” ме је од свих некадашњих мириса у укуса и од носталгије. Догодине за своје паре бирам другу дестинацију.

 

 

Извор: (Espreso.rs/Jugmedia)