Издвајамо Русија

ЗАПАД ДРХТИ ПРЕД РУСИЈОМ ЗБОГ ЊЕГА: Ово је најмоћније руско оружје после НУКЛЕАРНИХ РАКЕТА (ВИДЕО)

После “Каћуше“ у руској армији појавили су се “Градови“, “Урагани“ и “Смерчи“, а сада “Торнадо Г“ и “Торнадо С“.

“Торнадо С” и “Торнадо Г”, представљају модернизоване верзије “Града” и “Смерча”.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Да бисте разумели шта војска задужује кад преузима ово наоружање, изнећемо само једну чињеницу – “Торнадо С“ после атомских бомби и нуклеарних ракета представља најмоћније оружје руске армије.

Систем вишецевних ракетних бацача, “Град” и “Смерч”, представљају ненавођене вишецевне бацаче ракета или једноставно артиљерија са ненавођеним ракетама.

Због ћега се толика пажња поклања овом оружју објашњава заменик министра одбране Јуриј Борисов: “По масовности производње и извозним могућностима, а после аутоматске пушке “Калашњиков“, ово оружје највише купују и користе у свим до сада познатим светским конфликтима. Ови савремени вишецевни ракетни бацачи нису само најраспрострањенији и најпродаванији, већ и најмоћније оружје.”

Све ракете лансиране са возила сразмерне су снази употребе нуклеарног оружја, а многи показатељи говоре да су на другом месту.

Снага експлозивног пуњења у ракетама за сада је тајна. Кад се испале све ракета са “Торнада С“ и “Смерча“, полети неколико тона експлозивне материје. Исипаљени плотуни покривају површину од 67,6 хектара. Након тога на том простору не остаје ништа што је у стању да се бори.

67 хектара је око 100 фудбалских игралишта. Да би се тако велика територија тотално очистила довољно је само једно лансирање са система вишецевног ракетног бацача “Смерч“ или његове најновије верзије “Торнадо С“.

Читав систем се састоји од четири возила. Прво возило је са лансирном рампом, друго је транспортно возило, оно поставља ракете на борбено возило, док је треће командно возило са којег се управља ватром и на крају четврто возило које је задужено за прикупљање метеоролошких података.

Домет “Смерча“ је 90 км уз одговарајућу муницију. На оваквим удаљеностима систем погађа уз одступање мање од 300 м. За ненавођену артиљерију то је одлична прецизност, као да је реч о снајперском гађању.

За разлику од “Града“ и “Урагана“, овде постоји такозвани систем корекције. Када се цев усмери према циљу, у првих пет секунди након лансирања, функционише специјални аеродинамички систем, који неда гранати да одступи од задатог правца. У првих пет секунди коригује се лет ракете. Зато систем “Смерч“ називају коригована ракета.

Супермоћне ракете које испаљује овај систем су калибра 300 мм. Оне се деле на комаде на висини до 4 км, а затим вертикално долазе до циља. Само један бојеви елемент ове ракете замењује читав бојеви систем “Града“. “Смерч“ има 12 ракета и моћнији је од “Града“ 21 пут.

Модернизовани систем “Торнадо С“ много је добио на домету, међутим најважније је што овај механизам постаје супер-прецизно оружје. Свака ракета је опремљена системом навигације. Већ уграђени систем “ГЛОНАС“ омогућава да се свака ракета самостално наводи на циљ. “Торнадо С“ је 3,5-4 пута супериорније од “Смерча“.

После испаљеног плотуна, возило напушта положај за мање од једног минута, што значи да је возило променило место и пре него ракете дођу до циља.

Прецизност и остале карактеристике за сада су тајна.

 

Извор: ББН / Јутјуб