Регион

Зашто је Заев решио да изда Србе: Албанске уцене јаче од дате речи

Зоран Заев (Фото: Јутјуб)

Македонски премијер је у мају ове године рекао је да ће ова држава бити „неутрална“, дакле уздржана, приликом гласања о чланству Косова у УНЕСКО, сада је променио „плочу“

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Македонска влада саопштила је да ће приликом одлучивања о чланству Косова у УНЕСКО узети у обзир ставове већине земаља Европске уније, иако је премијер Зоран Заев пре само три и по месеца изјавио да ће Скопље приликом гласања бити неутрално. Овакав чин Заева није сигурно чин добросуседске политике коју је обец́ао Србији и српском руководству.

Премијер Македоније Зоран Заев изјавио је почетком маја да ће Македонија приликом наредног гласања о чланству Косова у УНЕСЦО бити неутрална. Међутим, нешто више од три месеца касније, следи обрт. Влада у Скопљу саопштила је да ће приликом одлучивања о чланству Косова у УНЕСЦО узети у обзир ставове већине земаља чланица Европске уније.

Опште је познато да се Заев премијерске фотеље дочепао уз подршку албанских партија и да су цена за то бројни уступци начињени на штету македонског народа, а сада и српско-македонских односа.

– Албанске уцене су јаче и од елементарних интереса Македоније. Када Заев пристане да зарад Албанаца делује против Србије, он тада практично копа гроб за сопствену државу, јер Македонија може да опстане само уз помоћ Србије. Заев када се окреће против Србије само краткорочно опстаје на власти, али дугорочно себе уништава – каже за Телеграф.рс, Драгомир Анђелковић, политички аналитичар.

Овој намери да се спонзорише чланство Косова у УНЕСКО, против чега се Београд активно бори по целом свету, треба додати и „офанзивно деловање“ против српских дипломата у Скопљу, како су рекли српски највиши званичници. Медији преносе, да је установљено да су обавештајне службе Македоније пратиле и незаконито обрађивале српске дипломате.

– Оно што је био изазов за нову македонску владу, а то је да води политику регионалне сарадње и стабилности, она то није успела да испоштује, јер је још приликом свог доласка нарушила односе са Србијом, тако да од политике регионалне сарадње и стабилности није остало ништа, а још мање је остало од политике добросуседских односа – сматра председник Демократске партије Срба у Македонији Иван Стоилковић.

На овакве потезе Владе у Скопљу реаговао је српски министар спољних послова Ивица Дачић. Он је изјавио је да је одлука Србије да повуче особље Амбасаде у Македонији заправо порука Скопљу да све знамо и шта су се договарали и шта су договорили, а то је, истакао је, нешто што се не ради пријатељима.

– Могуће да се не ради само о притиску албанких партија, већ и о притиску запаних ментора тих албанских партија, односно они фактори који су инсталирали Заева на ту функцију – рекао је Анђелковић за наш портал.

Појешњење српске власти очекују у наредним данима. Наиме, Дачић је рекао да Србија жели добре односе са свим државама у региону ради мира и стабилности.

Он је најавио да да ће председник Србије Александар Вучић сутра разговарати телефоном са премијером Македоније Зораном Заевом и да ће се он чути са својим колегом Николом Димитровим. И премијерка Србије Ана Брнабић ће, каже, имати прилику да се сретне са Заевим на једном међународном скупу ових дана.

 

Извор: Telegraf.rs