Издвајамо Спорт

ЗВЕЗДА ЗАБЛИСТАЛА У ПРАГУ: Црвено-бели на корак од Лига Европе (ВИДЕО)

Црвена звезда пласирала се у четврто, последње коло квалификација за Лигу Европе пошто је и у Прагу савладала Спарту – 1:0 (1:0)!

Екипа Владана Милојевића је, после тријумфа од 2:0 у Београду, одиграла још један одличан меч и потпуно заслужено први пут од 2012. године стигла на корак до уласка у групну фазу најмасовнијег европског такмичења.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Једини погодак пред 16.00 навијача на ‘Генерали Арени’ постигао је невероватни Ричмонд Боаћи у 19. минуту, што је Гањанину већ шести погодак у Европи од старта сезоне.

Црвено-бели готово сигурно неће бити носиоци на жребу, који је на програму у петак у Ниону од 13 часова, у ком ће се наћи и Партизан, док за црно-беле и даље постоји нада да ‘пређу црту’.

Вицешампион Србије одиграо је веома зрело у реваншу, пошто је као и пре седам дана у Београду одмах преузео посед лопте, а недуго затим почео и да прети. Као и у првом сусрету, Гелор Канга и Ричмонд Боаћи били су веома расположени за игру, да би управо Гањанин имао прве две велике прилике за свој тим.

Још једном, као и на Маракани, Габонац је лукаво извео прекид на половини терена у четвртом минуту, Боаћи стигао пре лопте пре Дубавке, али није успео да му је протури кроз ноге. Већ у следећем нападу, после ударца из угла, лопта још једном долази до најбољег стрелца гостију, а његов ударац из волеја из окрета одлази замало поред гола.

https://youtu.be/EU3dB3xwHLc

Ипак, све што је до тада пропустио надокнадио је у 19. минуту, после школске акције црвено-белих у три потеза. После одузете лопте на средини терена, Филип Стојковић послао је диван дугачак пâс ка Славољубу Срнићу, овај је стигао тик уз голаут линију и послао по земљи у петерац – одакле је Боаћи лако шаље у мрежу.

Покушао је тим Андрее Страмачонија одмах да одговори, али су гости сваки пут правовремено реаговали, недозовољавајући ривалу ни да озбиљније припрети, да би шансу да све практично реши после првог полувремена пропустио Бранко Јовичић пет минута пре одласка на одмор.

После још једне идеалне контре, Канга је избацио неуморног задњег везног самог пред гол гостију, бивши играч Амкара из Перма ушао је у казнени искоса с леве стране и лепо гађао даљи игао, али је лопта отишла замало поред стативе.

Није се Звезда повукла ни на старту наставка, штавише – пошто се ослободила новог притиска Спарте повратила је доминацију на средини терена, чекајући шансу за други гол.

Али, осим неколико спорадичних покушаја с обе стране, правих узбуђења није било све до уласка у последњих петнаестак минута игре, када је све већ било готово – што је било јасно и домаћим навијачима, који су у великом броју напустили стадион.

Међутим, било је узбуђења, гости су чекали последњи звиждук, а домаћи кренули из све снаге како би барем избегли пораз. Пала је екипа из Београда и на физичком плану, пре свега због високог ритма који је форсирала уз константни пресинг, али сјајни Милан Борјан није дозволио да му се мреже затресе.

Тал Бен Хаим погодио је стативу, пре него што је голман канадске репрезентације врхунским рефлексом избацио лопту преко пречке, после покушаја Давида Лафате главом. Исто је поновио и у још две ситуације, па је тотално славље свих у црвено-белом у главном граду Чешке могло да почне.

Како јавља наш Милош Љубисављевић из главног града Чешке, на улицама, на и око стадиона присутан је био велики број припадника полиције, како се евентуално не би поновила ситуација из 2009. године, када је Звезда последњи пут играла у Прагу.

Тада је дошло до сукоба са полицијом, да би се кошкање претворило у општу тучу у центру града, а том прилико ухапшено је око 50 навијача нашег тима.

Црвена звезда је имала подршку преко 2.000 хиљаде својих навијача, који су допутовали махом из Београда, али ту је и значајан број оних који су стигли са разних крајева Европе.

КРАЈ – Први пут од 2012. године и несрећне елиминације од Бордоа, Црвена звезда ће потпуно заслужено играти у плеј-офу за пласман у групе Лиге Европе. Вицешампион Србије одиграо је готово савршених 180 минута против реномираног противника, који је само у претходних месец дана потрошио преко десет милиона евра за појачања, уједно освојивши и нових шест бодова за клупски коефицијент.

90′ – ИЗМЕНА – Милојевић је решио да ‘купи’ још неколико минута својим играчима тиме што је и он извршио трећу измену, уместо Немање Милића ушао је Марко Гобељић.

86′ – Наш тим се и даље грчевито бранио, чекајући последњи звиждук судије, а само захваљујући невероватном Борјану успели су и да сачувају своју мрежу јер је голман репрезентације Канаде изашао као победник у још две веома опасне ситуације.

82′ – Наставила је Спарта да прети, али је и Борјан наставио да блиста, ‘скинувши’ још један чист погодак после оштрог ударца са пет метара. Готово сви највернији навијачи домаћих напустили су стадион, док потенцијални проблем

81′ – ИЗМЕНА – Први прави проблем за госте јавио се у самом финишу меча, пошто се Ричмонд Боаћи пожалио на повреду препона, а Милојевић на терен одмах послао Александра Пешића.

80′ – Домаћи су кренули на све или ништа, али им ни то није донело барем утешни погодак, иако су били најближи томе на мечу. Најпре је Бен Хаим лепо гађао са десетак метара и затресао стативу, да би само минута касније Лафата још боље шутирао главом, а Борјан маетралним рефлексом спречио гол.

70′ – Када се ослободила новог притиска Спарте, Звезда је поново била та која је котролисала ритам и дешавања на терену, а ускоро је стигла и до нових прилика, али се Дубравка истакао са две лепе интервенције.

67′ – ИЗМЕНЕ – Страмачони је схватио да нема шта да чека више, па је извршио и трећу измену, желећи да увођењем Томаша Росицког нешто промени. С друге стране, активирао се и Владан Милојевић, и на терен, на место Славољуба Срнића, послао Немању Радоњића.

65′ – Домаћи су полако почели да губе живце због немоћи, што је кулминирало неспортским потезом Фридека и саплитањем Вујадина Савића ван терена. Међутим, арбитар из Француске одлучио је само да упозори везисту Спарте.

61′ – ИЗМЕНА – Италијан је недуго после прве посегнуо и за другом променом, нападача је заменио нападач – уместо Марка Јанка ушао је Давид Лафата.

58′ – Спарта није одустајала од напада преко бокова, што су гости и даље без већих проблема одбијала, претећи повремено из контри. Црвено-бели се труде да што више успоре темпо меча, са циљем да из нове контре и дефинитивно овере пролаз у наредну рунду квалификација.

52′ – Као и у Београду, Звезда је наставила да напада и после вођства, односно и у првих десетак минута наставка. Гости су за кратко време извели два корнера, док је најбољу шансу за други погодак имао Јовичић, а његов ударац главом са седам, осам метара завршава у спољном делу мреже.

46′ – ИЗМЕНА – Тренер домаћих реаговао је изменом већ на старту другог полувремена, па је на терен уместо Васлава Каделаца ушао Израелац Бен Хаим.

ПОЛУВРЕМЕ – У последњи 120 секунди игре у првом делу меча видели смо прву праву шансу за домаће, коју је Борјан осујетио правовременим излетањем, пре него што је одбрана избацила лопту из казненог, али је много опасније било на другој страни. Канга је био бржи од истрчалог голмана ривала, после нове муњевите контре, међутим – оклизнуо се у жељи да стигне до лопте и пошаље је у празан гол.

40′ – Све је практично могло да буде готово у пет минута пре одласка на одмор, да је Бранко Јовичић успео да заврши још једну одличну контру свог тима. Поново је то била акција из три потеза, неуморни везиста ушао је искоса у казнени, Дубравка је изашао, а Јовичић замало био непрецизан у покушају да погоди даљу ‘малу’ мрежу.

30′ – Домаћи су одмах по примљеном поготку аутоматски преузели контролу, али је у томе било и одлуке гостију да се повуку после стечене предности. Спарта је такође притискала углавом преко крила, а одбрана Звезде увек имала спреман одговор у дефанзиви, док се истицао и Борјан правовременим истрчавањима.

19′ – Спарта је у међувремену успела да преузме контролу, односно да први пут упосли Милана Борјана, али је то Звезди пружило додатни простор за контру, контру која је гостима донела вођство.

Црвено-бели су одиграли школску контру – Филип Стојковић послао је идеалан дугачак пâс са своје половине, Славољуб Срнић стигао лопту тик уз гол аут линију и послао је по земљи на другу страну петерца, одакле невероватни Ричмонд Боаћи лако погађа мрежу, за свој већ шести гол у Европи ове сезоне – 0:1!

10′ – Црвено-бели су се ослободили почетног притиска и наставили да прете голу домаћина. Углавом су то биле акције преко крила, после којих је лопта ишла на Боаћија, који сада грудима проиграва Кангу – ударац Габонца изблокиран је, а исти исход био је и после шута Бранка Јовичића на одбијену лопту.

5′ – Спарта је кренула онако како је Италијан и најавио, веома офанзивно, али је Црвена звезда била та која је пропустила две велике шансе за вођство.

Најпре је у трећем минуту, као и у првом сусрету, Гелор Канга лукаво извео прекид на пола терена, Ричмонд Боаћи изашао је сам испред Дубравке, али није успео да му протури лопту кроз ноге, па је она завршила у корнеру.

Управо после ударца из угла Гањанин је имао нову велику прилику – овога пута је добио лопту на ивици казненог, лепо је примирио и ухватио волеј из окрета, али лопта одлази замало поред стативе.

Делије су 45 минута пре почетка сусрета полако почеле да каче заставе и заузимају своја места на ћошку северне трибине, а од стране домаћих ‘ултраса’ поздрављени су аплаузима.

Састави:

Спарта (4-2-3-1): Дубравка – Карвајев, Штетина, Маречек, М. Кадлец – Мавуба (од 66. Росицки), Манђек – В. Кадлец (од 46. Бен Хаим), Плавшић, Фридек – Јанко (од 61. Лафата)

Клупа: Кубек, Чивић, Бен Хаим, Росицки, Сачек, Лафата, Захустел

Црвена звезда (4-2-3-1): Борјан – Стојковић, Савић, Ле Талек, Родић – Доналд, Јовичић – Срнић (од 70. Радоњић), Канга, Милић (од 90+1 Гобељић) – Боаћи (од 80. Пешић)

Клупа: Кахриман, Бабић, Гобељић, Милијаш, Аџић, Радоњић, Пешић

 

Извор: Б92