Свет

АМЕРИКАНЦИ О УПАДУ У РУСКИ КОНЗУЛАТ: ФБИ агенти нису претили, само су хтели да „ОЧИСТЕ ПРОСТОРИЈЕ“

Није тачна тврдња Москве да су амерички званичници приликом преузимања контроле над три руска дипломатска објекта у САД претили да ће разбити улазна врата.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

То је рекао неименовани високи званичник Стејт департмента, преноси АП и наводи да је ФБИ у једном од објеката само чистио просторије.

Америчка агенција наводи да су званичици казали да је преузимање контроле над објектима извршено и да су се Руси придржавали наредбе администрације председника САД Доналда Трампа о напуштању објеката у року од два дана.

Високи званичник Стејт департмента је рекао да су се амерички званичници придружили особљу руске амбасаде у САД у обиласку три зграде.

АЦА ЛУКАС ПРИЗНАО КРИВИЦУ: Певач добио 10 месеци затвора, условно на три године!

– Ове инспекције су изведене како би се обезбедили и заштитили објекти и како би било потврђено да је руска влада напустила просторије- стоји у мејлу који је овај званичник упутио новинарима, инсистирајући на анонимности.

АП наводи да је Русију разљутила одлука о затварању руског конзулата у Сан Франциску и трговинских мисија у Вашингтону и Њујорку, акту одмазде САД за прошломесечну одлуку Москве о принудном смањењу америчког дипломатског особља у Русији на 455 особа.

Портпарол амбасаде Русије у САД Николај Лариохин изјавио је вечерас да су амерички званичници казали руским дипломатама да планирају да начине видео снимак у згради руске трговинске мисије након што је америчка страна де факто преузела контролу над њом, преноси ТАСС.

– Наше особље је напустило територију трговинске мисије. Званичници САД су и даље тамо. Немамо појма шта раде тамо. Речено је да ће тамо начинити видео снимак- рекао је Лариохин.

Он је додао да су двојица руских дипломата били присутни током инспекције трговинске мисије, али им је у једном тренутку наређено да оду.

– Они су били присутни током инспекције, двојица званичника амбасаде. У једном тренутку речено им је да напусте територију (мисије)- казао је Лариохин.

Председавајући Комитета за спољне послове руске Државне думе Леонид Слуцки изјавио је да ситуација око трговинске мисије Русије у Вашингтону, у коју су вечерас ушли представници америчких власти, укинувши претходно дипломатски имунитет те зграде, означава најочигледније кршење Бечке конвенције о дипломатским односима из 1961. године.

– Претрес зграде руске трговинске мисије у Вашингтону је без преседана и најочигледније је кршење Бечке конвенције о дипломатским односима из 1961. Члан 45 Конвенције каже да чак и у случају пооштравања дипломатских односа или оружаног сукоба, држава домаћин мора да поштује и штити поседе страних мисија- рекао је Слуцки, преноси ТАС С.

ШЕШЕЉ ОПЛЕО ПО ТАДИЋУ: Бориса је стигла Лазарева клетва, јер је хероје изручио Хагу, заразан је, не бих се с њим ни руковао!

Он је додао да су „без обзира на то, САД очас посла укинуле дипломатски имунитет трговинској мисији Русије, покушавајући да оправдају сопствену арбитрарност једностраним тумачењем Конвенције“.

ТАС С наводи да је високо позиционирани руски посланик нагласио да је протестна нота коју је упутило руско Министарство спољних послова игнорисана и да је руска имовина дошла под контролу САД.

– Ово су отворено непријатељски акти који су у потпуности противни међународном праву- навео је Слуцки.

Он је додао да Москва задржава право на кораке одмазде засноване на принципу реципроцитета.
– Јасно је да САД провоцирају даљу ескалацију у нашим дипломатски односима- казао је Слуцки.

Власти САД преузеле су вечерас контролу над зградом руске трговинске мисије у Вашингтону, јавља дописник агенције ТАС С и додаје да су амерички стражари постали у зграду.

Шеф руске трговинске мисије у престоници САД Александар Стадник потврдио је овој агенцији да је, према речима америчких власти, згради мисије укинут дипломатски имунитет.

ТАСС је раније јавио да се Американци припремају да изврше претрес руске трговинске мисије у Вашингтону и да је саветнику америчке амбасаде у Москви Ентонију Годфрију у вези с тим уручена протестна нота.

– Данас у два сата по подне (по локалном времену), претрес ће бити спроведен. Технички, претрес ће спровести Стејт департмент- рекао је портпарол руске амбасаде Николај Лаконин за ТАС С.

Руско министарство иностраних послова саопштило је да је планирани претрес руских дипломатских објеката у САД нечувена, агресивна акција коју америчке обавештајне агенције могу да искористе за организовање провокације помоћу подметнутих предмета.

– У ноти се истиче да планирани нелегитимни претрес дипломатских просторија Русије без присуства руских званичника и претњу да ће предња врата бити обијена сматрамо нечувеном, агресивном акцијом коју би америчке обавештајне агенције могле да искористе и за организовање антируске провокације помоћу подметнутих компромитованих предмета- наглашава Министарство спољних послова Русије.

Министарство додаје да Москва задржава право на узвратне мере на основу реципроцитета, преноси Спутњик.

– Власти Сједињених Америчких Држава треба да зауставе најгрубљу повреду међународног права и одустану од напада на имунитет руских дипломатских институција. У супротном, задржавамо право да одговоримо на основу реципроцитета- наводи се у саопштењу.

Раније је руско Министарство спољних послова изјавило да специјалне службе САД намеравају да 2. септембра изврше претрес руског конзулата у Сан Франциску, који је такође затворен на захтев америчких власти, као и станове рускх дипломатских представника.

Стејт департмент је одбио да коментарише ове информације.

 

Извор: Tanjug

 

Бонус видео: