Русија Свет Србија

АМЕРИКАНЦИ ТВРДЕ: „Русија се никада није опоравила од бомбардовања Србије, зато сада…“

Војне вежбе „Запад 2017″ су наставак линије руских сигнала које шаљу Западу још од НАТО бомбардовања Југославије 1999. године, током рата на Косову. То је био сеизмички догађај од којег се Русија није никада опоравила“, рекао је Мајкл Кофман, експерт за руску војску и сарадник Кенан института, навео је новинар „Блумберга“ у својој анализи.

Леонид Бершидски у ауторском тексту за „Блумберг“, пише да ће, уколико дође до рата између Русије и западних земаља, он избити баш на територији измишљене државе „Вејшнорије“, на којој од четвртка трају заједничке војне вежбе Москве и Минска.

Како тврди аутор, „Запад“ је већ постигао планирани успех јер је алармирао целу северноатланску алијансу и побрао огромну пажњу западних медија, који о вежбама извештавају као да се ради о правим војним операцијама.

Званичници северних и источних европских земаља такође су у великом страху. Литванска председница Далија Грибаускејт рекла је да је сврха вежби да „уплаши њену земљу“. Фински министар одбране изјавио је да се ради о „информационом рату“, а да су западне земље „потпуно загризле мамац, потенцирајући превише војне вежбе“.

Руси вежбају на будућем бојном пољу

Западна Белорусија, која ће још пет дана бити „Вејшнорија“, представља део земље са највећеом католичком популацијом. Сценарио који се тамо тренутно одиграва представља симулацију сценарије у којем западне силе дестабилизују Белорусију попут Украјине 2014. године, што значи да би као и Украјина земља била подељена на западни амерички део, источни, про-руски. То и није потпуно фиктиван сценаријо, јер је становништво на западу Белорусије поздравило оснивање „Вејшнорије“.

За белоруске и руске власти то су довољни симптоми прикривених уплитања Запада, попут оних који су довели до кризе у Украјини, али ове војен вежбе показују да уколико би се исто догодило и у Белорусији, Русија би била спремна да реагује са више силе, тврди аутор.

Аутор наводи речи Мајкла Кофмана, са Кенан института, који је рекао да је Белорусија 100 посто највероватнији узрок рата између Русије и Америке.

– Када се погледају формације конфликтих сценарија, Белорусија је руска црвена линија, а Балтик је америчка. Америчку је лако не приће, али Белорусија може да постане жртва разних врста криза, а Русија страхује да би комшијске земље покушале нешто што би резултирало ратом – рекао је Кофман.

„На Косову су Руси видели супериорност америчке технологије“

Бершидски цитира Кофмана који је такђе рекао да је вежба „Запад“ наставак сигнала које Русија шаље Западу још од НАТО бомбардовања Југославије 1999. године током рата на Косову.

– Био је то сеизмички догађај од којег се Русија никада није опоравила – рекао је Кофман и додао да је током те акције Русија видела супериорност америчке технологије. Војска САД могла је да делује било где, и од тада Русија покушава да нађе против-одговор, како би се заштитила. Са „Западом“, Кремљ шаље поруку Америци и НАТО како би се Русија изборила са таквим настојањима САД.

– Поента „Запада“ је увек била да успостави кредибилитет код САД, и да би свака интервенција у Русији или Белорусији резултирала употребом силе, па чак и нуклеарне. „Запад“ се променио од 1999. године, када је одбрана Русије била, „ако нас нападнете, гађаћемо вас нуклеарним бомбама“, до данашње позиције „ако нас нападнете, имамо чиме да вас спречимо, а ако почнемо да губимо, опет ћемо вас засути нуклеарним бомбама“ – рекао је Кофман.

Бершидски ипак наводи да је добра страна „Запада“ што се пре свега ради о дефанзивним вежбама.

 

 

Извор: Blic.rs