Издвајамо Србија

АФЕРА КАМЕРЕ: Вулин дао пријатељу милион евра без тендера

Фото: Јутјуб

БЕОГРАД – Министар за рад и социјална питања Александар Вулин, док је био на челу Канцеларије за КиМ, купио је без тендера, по хитном поступку, сигурносне камере за север Косова у вредности од милион евра, а посао је добила фирма његовог пријатеља Уроша Чубриловића (31) „ДБС Консел секјурити сервис“!

Уговор, потписан 7. децембра 2012, носи ознаку строго поверљиво, а нико у јужној покрајини не зна колико је тачно камера инсталирано и да ли уопште раде! Поменутој фирми на име аванса уплаћен је цео износ уговореног посла – 105.342.334,70 динара.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Поред Вулина и Чубриловића, потписник уговора је и др Драгиша Миловић, тадашњи председник општине Звечан, преко чије касе је Влада пребацила новац фирми.

Потписивали напамет

„Целокупну уговорену цену опреме и радова наручилац (Канцеларија за КиМ) уплатиће извођачу (фирми Уроша Чубриловића) авансно на следећи начин: износ од 105.342.334,70 динара без ПДВ, на име аванса за набавку целокупне опреме из понуде која је саставни део овог уговора, наручилац ће уплатити кориснику (Општини Звечан) у року од три дана од дана закључења уговора. Износ од 105.342.334,70 динара без ПДВ, на име аванса, корисник ће уплатити извођачу у року од три дана од дана пријема новца по овом уговору“, наводи се у документу.

Како сазнаје Курир, иако је и челник општине Звечан потписник уговора, он о овом послу ништа није знао. Миловић се побунио, па је од Канцеларије тражио да неко од надлежних дође и објасни зашто се камере које ће бити инсталиране по целом северу Косова купују баш преко касе Општине Звечан.

Нису видели пројекат

– Канцеларија је послала Александра Стојановића, тадашњег Вулиновог заменика, и он је објаснио да је за трансфер новца изабрана општина Звечан због географског положаја?! Рекао нам је да ће у нашој општини бити и контролна соба, у којој ће се обрађивати подаци са свих камера. Међутим, на свако конкретније питање подсећао је да пројекат носи ознаку строго поверљиво – каже извор нашег листа и додаје:

– У пројекат уопште нисмо били укључени, ма нисмо га ни видели! Иако је најављено да ће контролна соба бити у Звечану, нема је. Постоје наводи да је постављена у северном делу Косовске Митровице.

Канцеларија је пратила трансфер новца, општинска власт уопште није била укључена – практично, само је новац прошао кроз њихову касу.

Камера има у Звечану и Косовској Митровици, како кажу наши извори, „по неколико“, док је права мистерија где су поставили камере у Грачаници, коју је локална власт још пре три године обезбедила на овај начин.

– У Звечану и Косовској Митровици има камера, али колико тачно, нико не зна. Ма, нико не зна ни да ли раде – додаје наш извор.

Систем позива

У разговору за Курир Вулин признаје да је Чубриловић његов познаник!

– Познајем га, какве то везе има? – упитао је Вулин.

На опаску да је неко кога познаје добио посао од милион евра а да није био расписан тендер, већ се радило по систему позива, те да ли је, иако то није кршење закона, морално да се ради тако, он каже:

– Шта хоћете да кажете? Познајем га као неког чија фирма ради за јаке компаније.

Срби угрожени 20 година

УПРАВА САДА ПРЕПОЗНАЛА ХИТНОСТ

Пошто је посао склопљен као хитна набавка, Вулину је требало одобрење Управе за јавне набавке. Међутим, како је Управа баш сад препознала хитност уградње сигурносних камера на северу КиМ, а пошто је Србима већ две деценије угрожена безбедност, остали смо без одговора. Предраг Јовановић, директор Управе, поручио нам је:- То је могуће проверити у току радног дана, када служба архиве Управе ради – поручио је Јовановић.

Реаговања

Урош Чубриловић, „ДБС Консел секјурити сервис“ 
Ћути

Без коментара.
(Позвали смо ову фирму и мушкарцу који се јавио на телефон објаснили зашто зовемо, али до закључења броја нико нас није назвао)

Драгиша Миловић, бивши председник општине Звечан
Ништа ја не знам

Тај пројекат се тиче безбедности, Влада га је прогласила строго поверљивим. Видим да постоје камере, колико их је – не знам, и не знам да ли раде. Ништа више од тога не могу да вам кажем.

Ранђел Нојкић, лидер Срба са КиМ

Не знам за те камере

Не знам где су те Вулинове камере у Грачаници. Ове које постоје поставила је локална самоуправа и плаћене су из косовског буџета.

Вади се  Александар Вулин све свалио на Немањину 11 
Влада је одлучила да све буде по хитном поступку

Влада је ставила ознаку строго поверљиво и она одлучује да ли ће поступак спровести по хитном поступку. Зашто одједном бринемо о безбедности? Уговор је потписан 2012, а ми смо те године и дошли на власт. Камере постоје, распоређене су по северу, а контролна соба је у Косовској Митровици. Камере су одличне, снимају и ноћу, добили смо их по одличној цени. Међутим, тамо нема оптичких каблова, морали смо и то да развлачимо, често по врло неприступачном терену – каже Вулин и додаје да је тадашњи председник општине Звечан био упознат с послом.
На питање како то да Миловић онда не зна колико камера има у Звечану, каже:- Не знам. Што би и знао колико тачно камера има?

Душан Јањић

ТО СУ ПРОЈЕКТИ ЗА КРАЂУ ПАРА

Политички аналитичар Душан Јањић каже да Србија, по Бриселском споразуму, не може да инсталира и користи камере без сагласности Приштине. Иако је уговор потписан седам месеци пре потписивања Бриселског споразума, преговори су тада увелико текли и Канцеларија је морала да зна да од тог пројекта неће бити ништа.- То је уобичајени начин на који се крало. То су пројекти за крађу пара. Ви направите пројекат од милион евра, а онда инсталирате двадесетак камера и кажете: „Ево, потписан је споразум, ми ту више немамо надлежност“. Те камере највероватније или не раде, или су их предали косовској полицији.

Гура паре паразитима, раднике брани с базена

1. Министарство за рад избацило из конкурса за доделу средстава удружењима грађана одредбу о сукобу интереса, па је тако 1,88 милиона евра на конкурсу требало да добију партијски паразити

2. НВО сектор затражио његову смену, Вулин им припретио да ће сав новац намењен за социјалне услуге преусмерити у Фонд за лечење деце оболеле од ретких болести, што је незаконито

3. Поручио корисницима социјалне помоћи да морају да је зараде?!

 

4. Представља се као велики заштитник српског народа на КИМ, а у посету покрајини ишао хеликоптером до Рашке, одатле аутомобилом, што је грађане Србије коштало 280.000 динара по посети

5. Иако из Владе стално иду приче да мора да се штеди, Вулин ухваћен како се башкари у спа-центру „Хајата“

 

Аутор: Катарина Благовић
Извотр: Курир.рс