Србија

БЕОГРАД НА ВОДИ ТОНЕ, ПОСАО ВЕКА НА КОРАК ОД ПРОПАСТИ: Арапи дигли руке! Кинези преузимају посао?

Земљиште у Савском амфитеатру је пуно воде, због чега би зграде касније могле да почну да се урушавају. Потребна су додатна новчана улагања да би се то решило, али је Арапима то неисплативо. Кинези имају технологију за испумпавање воде

Пројекат „Београд на води“, који актуелна власт представља као „посао века“, налази се на корак од пропасти, а главни кривци за то могли би да буду Арапи, који увелико размишљају да се повуку из заједничког посла са Србијом јер су схватили да је посао потпуно финансијски неисплатив, открива Курир. Већ су, како сазнајемо, у току преговори с Кинезима, с новим инвеститорима.

Главни разлог неуспеха је земљиште које није адекватно за овакав мегаломански пројекат, на шта су указивали и бројни стручњаци.

Loading...

– Земљиште у Савском амфитеатру је пуно воде, није добро урађена дренажа, па све то ствара велике проблеме, због чега би, ако се све на време не уреди, чак и зграде касније могле да почну да се урушавају, пуцају и тону. Потребна су додатна новчана улагања да би се то решило, али је Арапима то неисплативо. Они се нису надали оваквим условима градње и тако лошем квалитету земљишта, па сада намеравају да се повуку – прича извор Курира и додаје:

– Арапи су већ разговарали с одређеним кинеским компанијама, којима желе да продају свој удео у српско-арапском предузећу „Београд на води“. Велике су шансе да би, уместо њих, у овај пројекат могли да се укључе Кинези, који имају технологију за испумпавање воде. Но, све је још неизвесно и док се то не реши, што би могло и да потраје, читав пројекат је у кризи и на корак од пропасти – каже извор Курира.

А да страх од пуцања и потонућа зграда у „Београду на води“ није безразложан показује и случај урушавања дела обале на Савском шеталишту. Наиме, део обале који су радници почели да поплочавају урушио се, што довољно говори о квалитету земљишта.

Према речима Горана Родића, потпредседника Грађевинске коморе Србије, све и да пумпе које испумпавају воду раде 24 сата дневно, вода ће, када оне престану с радом, све да поплави и „онда ћемо буквално да добијемо Београд на води“.
– Ту има много ствари да се ради. Тај неко ко је радио пројекат морао је све да предвиди, па и урушавање (дела обале, прим. аут.). Видите, све може да се реши, али много више кошта. Да пумпе престану да раде, све би било под водом за 48 сати – каже Родић.

Иначе, подсетимо, радови на изградњи Београда на води ових дана скоро да су прекинути, након што су Арапи открили да је Србија жестоко варала пумпајући фактуре у заједничкој српско-арапској фирми, о чему је Курир писао. Наиме, Арапи су, према нашим сазнањима, контролисали досадашње послове у градњи и открили да је српска страна надувала трошкове, и то тако што је извођач радова „набилдовао“ фактуре за трошкове изградње.

Курир је већ неколико пута слао питања компанији „Београд на води“, али одговоре никада нисмо успели да добијемо.

Иван Нинић из Центра за владавину права каже за Курир да би излазак Арапа из овог пројекта био тектонски потрес за Владу Србије и доказ да је инвестиција од самог старта промашена:

– Уговор може да се уступи новом партнеру, али то отвара низ озбиљних питања и проблема с којима ће се наша држава суочити. Уосталом, питање је ко ће у том случају да покрије све досадашње губитке и непредвиђене трошкове уместо Арапа. Илузија је да ће Кинези олако да уђу у штетан посао и да инвестирају новац без посебних гаранција Србије

Ксенија Петовар, пензионисана професорка Архитектонског факултета у Београду, раније је упозоравала да читав пројекат прати ћутање надлежних, те да се о трошковима, цени пројекта и преузетим обавезама не расправља „као да је то војна тајна из времена Хладног рата“:

– О томе ко ће бити власник тог земљишта, да ли је земљиште поклоњено, продато или дато у закуп, по којој цени, какве су импликације власничког статуса земљишта, нема ни речи.

Извор: Kurir.rs
БОНУС ВИДЕО:

https://www.youtube.com/watch?v=DJpzMcSFADM

Loading...
loading...
loading...