Србија

БРНАБИЋ: Не знам да ли је бесмисленије када кажу да нисам достојна да водим Владу зато што сам геј или да сам ту због тога!

Србија и њене инситутуције одлучно стоје иза својих грађана једнако штитећи њихова права, без обзира да ли припадају већини, или су по рођењу, оријентацији или личном одлуком, припадници неке од мањинских група, изјавила је данас премијерка Ана Брнабић

Она је на Међународној конференцији о злочину из мржње и говору мржње рекла да нема проблем са критиком, али да јој смета неутемељена критика која се заснива на површним оценама.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Не знам да ли је бесмисленије када се чује да због другачије сексуалне оријентације нисам достојна да водим Владу, или да сам постављена да водим Владу управо и само због тога – рекла је Брнабић.

Наводећи да је несумњиво опао број физичких напада на особе које се разликују од већине, она је истакла да је једнако важно да „престанемо да се повређујемо речима“.

– Као грађанка желим да живим у друштву, у коме је Парада поноса вест на нивоу информације која се односи на затварање улица за саобраћај. Да тај догађај буде значајан онима који га организују и грађанима који у њему желе да учествују, без вишемесечних тензија пре и после њега – истакла је Брнабић.

Ово друштво је, каже, имало снаге да направи искорак и, од средине која се није либила да покаже физичко насиље над неистомишљеницима, направи атмосферу која није претећа и не угрожава све оне који ће у недељу мирно прошетати улицама Београда.

– И све то за мање од 15 година – истакла је премијерка.

Брнабић каже да је као представница државе поносна што Србија има усвојене антидискиминационе законе и што извештаји релевантних међународних тела и организација потврђују да се област људских и мањинских права у Србији унапређује.

Према њеним речима, ниво дискриминације мањинских група и припадника националних заједница је у опадању

Извор: Tanjug
БОНУС ВИДЕО: 

https://www.youtube.com/watch?v=MtyMVu3MrtY