Србија

ВАШИНГТОН ТАЈМС: Припрема се велика погодба Београда и Приштине?

“Проблем између Београда и Приштине може се решити ефикаснијим међународним посредовањем”, а дипломатија најбоље функционише кад ЕУ и САД сарађују пишу медији.

 

Неопходно посредовање међународне заједнице да се разреши ситуација на Косову
„Вашингтон тајмс“ подсећа да је председник Србије позвао српски народ да „престане да забија главу у песак“ кад је реч о Косову и да почне „унутрашњи дијалог“, поручивши Србима да буду реалистични.

НОВИ ШОК ЗА СРПСКУ ВЛАСТ! Сарадник Клинтонове тражи казну за Србију због бизарног разлога

„Можда се припрема велика погодба“, спекулише се у тексту и истиче да, иако нормализација односа почиње решавањем многих билатералних питања, „све се своди на то да Србија призна независност Косова“.

„Признање би довело до чланства Косова у УН, док би и Косово и Србија преговарали о критеријумима за чланство у ЕУ и на крају би ушли у њен састав у исто време“ наводи се у тексту под насловом „Зашто Србија мора да призна независност Косова“.

Брнабић: „Дачићу, овако се ниси бунио код Вучића“

Подсећајући да оквир за преговоре већ постоји – Бриселски дијалог од 2011, „Вашингтон тајмс“ указује да се споразуми постигнути у том оквиру морају спровести и да би ЕУ требало да прекине своје посредовање уколико се било која од страна оглуши о своје обавезе.

„Званични Механизам ЕУ за надзор могао би да о томе извештава државе чланице путем Политичког безбедносног одбора Савета ЕУ“ предлаже се у анализи.

„Вашингтон тајмс“ оцењује да би ЕУ требало да услови предприступне (ИПА) фондове које опредељује за Београд и Приштину, уз закључак да би водећи принцип требало да буде „без напретка нема поглавља“, чиме би се помак у дијалогу две стране везао за тежње Србије ка чланству у ЕУ.

 

Извор: Vestionline.com

 

Бонус видео:

loading...
Loading...