Србија

ДОЛАЗАК ТРАМПА У СРБИЈУ може да значи само једно…

Доналд и Меланија Трамп (Фото: Јутјуб)

Од распада бивше Југославије у Београд није дошао ниједан председник САД.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Бил Клинтон и Џорџ Буш посећивали су земље региона, а председник Србије очекује да би Доналд Трамп могао да дође у Србију следеће године.

После руског, кинеског и других бројих европских лидера, Србија би ускоро могла да угости и председника САД.

ПЛАЧИ СРБИЈО! ИТАЛИЈАНСКИ ОФИЦИР ЈОШ 2005. ГОДИНЕ ОПИСАО НАШУ СУДБИНУ: Вучић је још тад био одабран за ВЕЛЕИЗДАЈУ!

„То би сасвим сигуно била историјска посета, будући да би то био први председник САД који би у Србију дошао“, сматра Александра Јоксимовић из Центра за спољну политику.

Амерички председник, Џими Картер 1980 године био је у званичној посети Србији, односно Југославији.

„Високи званичници француске и председник САД, када иду, не иду у протоколарне посете, него је то увек круна неког процеса или је то као у случају Србије признање за оно што чини како би одржала сттабилност у региону“, наводи Владимир Вулетић, социолог.

Београдом ће до краја године просетати турски председник, почетком следеле године француски, а врло могуће, до краја 2018. године и амерички председник Доналд Трамп. И док једни оцењују да би та посета за Србију била историјска, други се прибојавају да она не би била сасвим повољна по нашу земљу.

„Са једне стране то може да знаћи, Трамп ће дочи уколико предамо Косово, одрекнемо се Републике Српске и урадимо све оно сто се од нас већ дуго захтева. Ту је и одрицање од пријатељства са Русијом“, сматра Жељко Цвијановић, новинар.

Међутим долазак америћког председника у Србију могао би да говори и о другаћијим тенденцијама америћке спољне политике.

ДИРЉИВО ПИСМО МАЛОЈ ЈАНИ МАРЈАНОВИЋ: Мама је покушавала да те види, пружала руке некуд ка теби, али смрт је била бржа!

„То би значило да је у Америци Трамп успео да однесе превагу над такозваном „дубоком државом“ и да је после тога успео да направи неку врсту детанта у свету“, објашњава Цвијановић.

Уз најаву могуће посете америчког, Србија је добила и потврду о посети новог француског председника. Доласком најављених лидера Србија би заокружила посете свих светских лидера, са Истока и са Запада. Али долазак Доналда Трампа у званичну посету Србији могао би да промени и готово две деценије негативну слику дела јавности у Србији према америчким лидерима.

 

Извор: Tv prva