Русија Свет

Запад у паници: Руси шаљу 100.000 војника,на источну границу Нато-а

Немачке власти су данас саопштиле да ће Русија послати преко 100.000 војника на војну вежбу која се овог месеца одржава на источној граници НАТО.

– Неспорно је да је реч о демонстрацији капацитета и моћи Руса. Свако ко сумња у то само треба да погледа на велики број снага које учествују у војној вежби „Запад“, а то је преко 100.000 војника – изјавила је немачка министарка одбране Урсула фон дер Лејен, а преноси Ројтерс.

Званична Москва је претходно саопштила да ће у војној вежби „Запад“, која се одржава од 14 до 20. септембра у Белорусији и у руској најзападнијој енклави Калињинграду, учествовати 13.000 руских и белоруских војника.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Француска министарка одбране Флоренс Парли осудила је данас предстојеће војне вежбе Русије на границама ЕУ и НАТО, називајући их „стратегијом застрашивања“.

Парли је, на скупу министара спољних послова ЕУ у Талину, изјавила да је очигледно да званична Москва спроводи „намерну стратегију демонстрације своје војне моћи“, преноси агенција Франс прес.

Војна вежба „Запад“ изазвала је незадовољство у балтичким државама и Пољској, и привукла је критике САД и НАТО због наводног мањка транспарентности, наводи АФП, подсећајући да је, према тврдњама Москве, вежба искључиво одбрамбене природе.

Извор: Vestionline, Tanjug
БОНУС ВИДЕО: