Србија

Када ми се Тилерсон јави на телефон као Лавров, спреман сам да повучем све што сам рекао: Дачић о односу великих сила

Фото: Јутјуб

Све је пролазно, само стални српских интереси нису, и то је основно начело српске дипломатије, рекао је министар спољних послова

Први потпредседник Владе Србије и министар иностраних послова Ивица Дачић истакао је данас да постоји уска веза између проширења ЕУ и очувања безбедности, те да је политика проширења пресудна за ствараје отпорнијег региона. Када је реч о безбедносној политици Србије, он је нагласио да војна неутралност не значи изолацију или самозадовољност, у данашњем свету такав изолационизам је превазиђена опција.

Он је, говорећи на конференцији „Западна безбедносна архитектура и Србија – изазови и дилеме“ у организацији Центра за спољну политику и америчке амбасаде, рекао да само кроз заједничке одговоре можемо постићи решења за проблеме са којима се суочава Европа.

Loading...

Истовремено је констатовао да се ЕУ данас суочава са кризом идентитета и да треба имати увек на уму да је настала као мировни пројекат и интеграције.

– Верујемо да ЕУ може да настави да буде успешан пример другима и зато са посебном пажњом пратимо све иницијативе које се покрећу у оквиру реформског процеса Уније -објаснио је Дачић.

Однос Србије са НАТО, како је казао, је деликатан због наслеђа прошлости, пре свега бомбардовања без овлашћења УН.

Међутим, додао је да Србија имајући у виду заједничке интересе учествује у Програму партнерства за мир.

Такође је подвукао да Србија спроводи политику војне неутралности што значи да нема намере за чланство у НАТО или било којем другом војном савезу.

– Иако поштујемо различита мишљења у региону, наша војна неутралнсот не представља препреку за продубљивање сарадње са НАТО. Војна неутралност не значи изолацију или самозадовољност, у данашњем свету такав изолационизам је превазиђена опција – нагласио је Дачић.

Указао је да се неутралност не поједноставити и рећи да то неутралност не значи ћутати и не реаговати на кршења међународног права и заједничких вредности, као што је претходно казао амерички амбасадор Кајл Скат.

Дачић је указао да то најбоље доказује пример чланства Косова у Унеско.

– Швајцарска која је неутрална земља гласала за чланство Косова, а Монголија која претендује да буде неутрална, била је уздржана и оправдала је то политиком неутралности, што са нашег аспекта није неутралност – навео је он.

Дачић је нагласио да се морају гледати сви случајеви, јер ако гледамо на утицај Русије у региону, како кажу амерички званичници као дестабилизујући, не би рекао да је претходио стабилизујући утицај западних земаља.

– Говори се о прекрајању граница које наводно Русија хоће, а заборавља се да су пре тога прекројене границе Србије. Веома је тешко у свему томе не говорити о интересима великих сила на нашем простору – објаснио је он.

Казао је да не претендује да су наша мишљења најисправнија на свету, али без највеће земље и народа у региону нема стабилности и мира.

Истакао је да треба разговарати, јер све док се интереси не дефинишу, не нађе најмањи заједнички именитељ постојаће озбиљан проблем о свим темама.

Указао је да је и дпроблем што у Србији и САД, и другим земљама, припреме за састанке пишу исти људи који су то радили и пре три деценије који можда нису ни чули а су промењени услови у региону, као и ставови одређених земаља.

Нагласио је да се дијалог са нама претвара у дефинисање шта све не може, додајући да то није дијалог, и да такво понашање Србија не жели.

Дачић је, одговарајући на излагање амбасадора Ската, рекао да није једноставно рећи да постоје вредности и да се не може бити неутралан по питању њиховог кршења.

– Оне постоје, али немам разлога да подсећам велике земље да и оне имају своје државне и националне интересе. Примере неких фаталних грешака САД имао сам прилике да видим пре неки дан у Вијетнаму, исто као што је и СССР грешио у Авганистану – нагласио је он.

Дачић је рекао да Србија сматра да треба да буде део међуанродне безбедносне компоненте, али додаје да је, на пример, дошао у сукоб са амбасадорима западних земаља јер изражавају став да се мисија УН на Косову треба укинути.

– Ако смо партнери ваљда о томе треба да разговарамо – поручио је он.

– Ми сада треба да кажемо Русија-Крим санкције. Када будем могао да окренем Тилерсона и изјадам му се за проблеме које имамо и када ми се он јави на телефон, као што то уради Лавров, све сам спреман да повучем овде што говорим – нагласио је Дачић додајући да је то реалност, а све остало филозофија.

– Србија није никада урадила, нити била на страни некога ко крши међуанрдно право, нити признавала последице тога јер има своје проблеме. Исто се понашамо према свима – нагласио је Дачић.

Рекао је да када се велики бију онда настрада трава, а ми морамо да заштитимо наше државне и националне интересе, што не значи да немамо право на правду, као и сви народи бивше Југославије.

Када је реч о ЕУ истакао је да без региона Западног Балкана она неће моћи да гарантује мир и стабилност на континенту, због чега овај део Европе мора бити део европског процеса.

– Ако неко мисли да су сви проблеми на Балкану решени он је у дубокој заблуди. Причам то због свих другх фактора који ће нас сачекати – указао је он.

Што се односа са НАТО-ом тиче он је констатовао да су добри, и у шали рекао да преко Јенса Столтенберга Србија има свог предтсавника у том савету.

А представницима НАТО је поручио да у Србију долазе редовним авионским линијама, за разлику од раније.

– Србија за сада нема потребе да улази у НАТО и не треба да ратује са њима, већ да тражи заједнички језик. Све је пролазно, само стални српских интереси нису, и то је основно начело српске дипломатије – закључио је он.

Извор: Telegraf.rs/Tanjug
БОНУС ВИДЕО:

Loading...
loading...
loading...