Регион

Колинду сад жуљају „мигови“ за Србију

Фото: Јутјуб

Председници Хрватске Грабар Китаровић смета војна сарадња наше државе са Русијом. Вулин: Нека пита нас, не мора да иде далеко да би чула – то се вас не тиче

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

НАПЕТЕ односе Србије и Хрватске поново је додатно затегла председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић најавом да ће председнику Русије Владимиру Путину поставити питање о – руско-српској војној сарадњи.

Колинда Грабар Китаровић је, у интервјуу за загребачки Н1, најавила да ће то питање, којим задире у право Србије да води сопствену спољну политику, као и у међусобне односе Србије и Русије, покренути приликом предстојећег сусрета са Путином у Москви.

Ураган Ирма исисао океан код Флориде и изазвао катаклизму: Тамо где је некада бујао живот, сада су остали смрт и пустош

На њену најаву јуче је, за „Новости“, оштро реаговао министар одбране Александар Вулин:

– Хрватска политика не може да превазиђе своје дубоке комплексе када је Србија у питању. Госпођа Грабар Китаровић може са председником Путином да разговара о чему год да јој се дозволи, али о односима Србије и Русије не може.

Вулин каже да земља која је Русији увела санкције можда може Путину да правда своје ставове, али никако не може да тражи објашњења о српској политици или нашој војној сарадњи:

– Све што је занима нека пита нас, не треба да иде на тако далек пут да би чула – то се вас не тиче.

Ово није први пут да се Грабар Китаровић бави односима Србије и Русије и коментарише њихово пријатељство. Раније је, у више наврата, говорила о томе да би Србија требало да поштује санкције западних земаља према Москви уз оцену да је Кремљ то заслужио због кршења међународног правног поретка. Такође, хрватска председница је говорила и о томе да Русија нелегитимно спутава интеграције земаља југоисточне Европе у ЕУ и НАТО.

ВЕСНА ПЕШИЋ: Србија личи на Мусолинијеву или Путинову државу

Њена последња изјава о сарадњи наше земље и Русије долази непосредно након што је из Москве потврђено да ће договорени „мигови“ ускоро бити испоручени Србији, али да је могуће да се разговара и о набавци чувеног ракетног система „С-300“. Планирана посета Колинде Грабар Китаровић Москви требало је да буде прилика за детант у односима између две земље, који су погоршани након што се Хрватска придружила санкцијама против Москве.

 

Извор: Novosti.rs

 

Бонус видео: