Свет

Немачки медији: Шта то Ердоган доноси Србији?

Турска хоће да економску и војну моћ трансформише у политичку, пре свега у регионима који су некада били део Османског царства.

 

Loading...

Тако немачка штампа најављује предстојећу посету турског председника Реџепа Тајипа Ердогана и привредне делегације те земље Србији, преноси “Дојче веле”.

Наводи се да социјалистички дневник “Нојес Дојчланд” пише како “турски концерни хоће да масивно инвестирају у Србији” и да “Ердоган покушава да прошири утицај на Балкану”:

ДОЛАЗАК ТРАМПА У СРБИЈУ може да значи само једно…

“Баба на турском значи: отац. Присталице Ердогана свог вођу из поштовања зову баба”, пише берлински лист.

ДW подсећа да је најављено да Ердоган у Србију долази 10. октобра, а пратиће га 150 привредника.

“Главна ствар о којој ће се разговарати је гасовод који Русија поставља на дну Црног мора, како би стабилно снабдевала Југоисточну Европу гасом заобилазећи при томе Украјину”, пише “Нојес Дојчланд”.

Дневник наводи да би “један крак гасовода требало да пролази кроз Србију”.

“Грчка више није тако сигурна као транзитна земља, а у Македонији је власт преузела прозападна влада. То не смета ни госту ни домаћину: све говори да ће Бугарска да ускочи у посао – због такси за спровођење гаса и због радних места која би тако настала у најсиромашнијој земљи ЕУ”, пише у тексту.

Лист наводи да “турски концерни желе да масивно инвестирају и у српску текстилну индустрију а и да купују хотеле у бањама који ће бити приватизовани а потичу још из социјалистичких времена (отада нису реновирани)” и да “турске грађевинске фирме уживају добар углед на Балкану; оне граде јевтино, добро и придржавају се рокова.”

“Два председника су детаље договорила у јулу за време међународног конгреса о нафти у Истанбулу – у четири ока. При томе је Вучић, како је после сам рекао, замолио Ердогана да одвоји довољно времена како би могао да буде размотрен читав спектар политичких, економских и културних односа. Вучић је додао да Србија и српски народ желе да гаје искрено пријатељство са Турском, као и да је Анкара најважнији фактор мира на Западном Балкану”, наводи “Нојес Дојчланд”.

ЗАПАЊУЈУЋИ ДОКУМЕНТ! ЦИА БОМБАРДОВАЊЕ СРЈ ИСПЛАНИРАЛА ЈОШ 1992. ГОДИНЕ: План је био да нас потпуно униште!

Лист цитира и љубљанског стручњака за Блиски исток Зијада Бећировића који сматра да “Турска хоће да економску и војну моћ трансформише у политичку, пре свега у регионима који су некада били део Османског царства, а то су Блиски исток и Балкан”.

“Србија при томе као највећи и најмногољуднији производ цепања Југославије има кључну улогу”, пише берлински дневник.

 

Извор: www.dw.com

Loading...
loading...
loading...