Регион

„Неприхватљиво је да ме упоређују са Србијом“

Хрватска председница Колинда Грабар Китаровић одговорила је Мајкама Сребренице, које су је отвореним писмом позвале да својим изјавама не призива ново зло.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Она је истакла да БиХ и њене грађане не доживљава као претњу Хрватској, али да јој је неприхватљиво поређење њеног политичког деловања са „таквим изјавама које су долазиле из Србије“.

Њена прва дужност, поручила је, јесте да штити државне интересе Хрватске и националне интересе хрватског народа и свих њених грађана.

АЛАРМАНТНА СИТУАЦИЈА! Аустријски министар одбране: “Шаљемо војску на хрватску границу са Србијом и Босном!“

У опширном одговору, који у целости преносе хрватски медији, Китаровићева је поручила да је исто тако њена дужност да гради мир и односе сарадње и пријатељства са свим државама, пре свега суседнима.

– Нема земље с којом је потребније изграђивати такве односе од Босне и Херцеговине. Можда нема држава у свету које су упућеније једне на другу историјски, привредно, комуникацијски, културно, као као наше две државе. Осим тога, Босна и Херцеговина држава је и домовина и хрватскога народа – навела је Председница и додала:

– Моја брига о његовој добробити, на коју сам се обавезана и својом дужношћу и својим осећајима, али и словом Вашингронског и Дејтонског споразума, део је жеље за добробити свих народа и грађана Босне и Херцеговине, без обзира на веру и нацију – навела је.

Китаровићева каже да је њено поштовање према Мајкама Сребренице и „невино страдалим ближњима“ уједно и поштовање председнице Републике Хрватске.

– Будући да сте нагласиле како сте ме, у најбољој намери, сматрале и ословљавале ‘краљицом Балкана’, дужна сам одмах да истакнем да се никада нисам таквом доживљавала, него сам само и једино председница Републике Хрватске. Ништа више и ништа мање од тога – навела је.

Изражавајући, како каже, и велико поштвање према исламу, председница је навела да је сасвим јасно да БиХ и њене грађане не доживљава као претњу Хрватској.

ЕВО ЗАШТО ИМ СМЕТАМО: Права истина о разлогу напада НОВОГ СВЕТСКОГ ПОРЕТКА на Србе као нацију!

– Стога ми је потпуно неприхватљиво да се моје политичко деловање на било који начин упоређује с ‘таквим изјавама које су долазиле из Србије (…) у периоду (…) који је претходио агресији на БиХ – навела је.

Уверена је, каже, и да Мајке Сребренице деле њено мишљење да је међународни тероризам и било који екстремизам највећа претња миру у свету и заједничким цивилизацијским вредностима те нам је заједничка дужност спречавати све оно што нашу блискост може умањити или нарушити.

 

Извор: Vestionline.com

 

Бонус видео:

https://youtu.be/gtyrJhH0_6Y