Регион

НОВА ПРОВОКАЦИЈА:Скандалозно место на ком је премештена усташка плоча из Јасеновца

Спорна плоча са усташким поздравом „За дом спремни“ која је јуче уклоњена из Јасеновца, само је премештена неколико километара даље – опет на локацију на којој јој никако није место.

 

По писању „Антифашистичког вјесника“ ХОС-ова плоча са усташким поздравом сада се налази изнад костију неколико стотина партизана који су учествовали у завршним борбама за ослобођење Славоније од Немаца и усташа 1945. године. Наиме, на истој локацији где је сада постављена плоча налази се костурница и споменик палим борцима и жртвама фашистичког терора, дело академског вајара Станислава Мишића подигнуто 1961. године. Споменик је 1973. године уписан у регистар заштићених споменика културе.

ГНЕВ ПРИРОДЕ! Разорна ТОРНАДА ПОТОПИЛА АМЕРИКУ, погодио их и КАТАСТРОФАЛАН ЗЕМЉОТРЕС, а стиже и ЦУНАМИ!

Споменик и спомен-костурница, у којој је сахрањено 650 палих бораца, припадника 21. српске дивизије која је учествовала у ослобађању Славонског Трокута, Новске и Пакраца током маја 1945. године, миниране су и потпуно девастиране, бронзани делови су украдени а остатак постамента и костурница су препуштени пропадању. Недалеко од њих је 2009. године подигнут споменик хрватским бранитељима који заклања костурницу, а сада је ту и спорна плоча из Јасеновца.

У целој овој причи није спорна и скандалозна само изградња споменика бранитељима на истој локацији на којој се налази минирани споменик и костурница с посмртним остацима неколико стотина партизана погинулих у коначном ослобађању Хрватске — иста та, 21. српска дивизија ослободила је 1945. године, на пример, Нову Градишку, Новску и Јасеновац! Постављање спомен-плоче, на којој се и даље налази ноторни фашистички поздрав „За дом спремни“ недалеко од запуштене гробнице партизана који су своје животе оставили у борби против окупатора и усташа, представља једнако велики проблем као и њено постављање у Јасеновцу, пише „Антифашистички Вјесник“.

МОРИНА У ПАНИЦИ: РАМА МОЉИМ ТЕ, НЕ ДАЈ МЕ СРБИЈИ, ПЛАШИМ СЕ! Скупо ће га коштати дрон и застава Велике Албаније!

Поставља се питање да ли су споменик бранитељима и спорна плоча стратешки постављени како би заклонили место сећања на антифашистичку борбу и допринос 21. српске дивизије која је дала највеће жртве за ослобођење тог дела данашње Хрватске.

Дакле, очигледно је да држава Хрватска нема намеру да реши проблем са усташким поздравом, већ га и даље, свесно или несвесно, гура под тепих.

 

Извор: rs.sputniknews.com

 

Бонус видео:

https://youtu.be/8my_OqDHebY

loading...
Loading...