loading...
Издвајамо Србија

ПОПОВИЋ: Вучић поклања Карићу 680 хектара Београда

Александар Вучић (Фото: Јутјуб)

Богољуб Карић и Александар Вучић настављају да пљачкају и уништавају Београд. После пропалог пројекта „Београд на води“, одлучили су да отму 680 хектара на Макишком пољу. Разбојничку идеју је смислио Вучић, реализоваће је Карић, а финансираће је домаћи и страни мафијаши, који желе да оперу новац и по мизерним ценама купе један од највреднијих делова главног града.

Богољуб Карић (Фото: Јутјуб)

Акција је почела Карићевим повратком у Србију, после десетогодишњег бекства од суђења по оптужници која га је теретила да је преко „Мобтела“ оштетио републички буџет за више од 60 милиона евра. У намери да имитира Вучића, који је осмислио превару звану „Београд на води“, Карић је најавио изградњу „Тесла Ситија“. Из фиоке је извукао свој стари пројекат „Дијадема“, који је неуспешно покушао да прода властима у Татарстану, Киргистану, Казахстану и још неким бившим совјетским републикама. „Дијадему“ је посрбио у „Тесла Сити“ и понудио Вучићу, надајући се да ће добити сто хектара на Новом Београду. Уместо тога, Вучић му је предложио крупнији, скупљи залогај. Пошто је „Београд на води“ доживео фијаско, изградња је стала, званични арапски инвеститори су нестали, а српски и црногорски тајкуни су заврнули славину, да би спасао своју мегаломанску превару Вучић је одлучио да тај пројекат препусти Карићу. Искусни Косовар одмах је подигао цену, заузврат је затражио Макиш. Договор је склепан на брзину, далеко од јавности.

Тесла град (Фото: Јутјуб)

Вучић је на себе преузео обавезу да, злоупотребом службеног положаја, мимо закона прекроји урбанистичке и друге прописе и омогући отимачину Макишког поља. То је и урадио. Министарство здравља је 1. августа 2014. донело решење којим је заштитну зону око макишких извора воде смањило за једну трећину. На тај начин је извршена припрема за распарчавање и промену намене земљишта. Градски архитета Милутин Фолић, у јавности познатији као спонзор гологузе старлете Станије, недавно је објавио да је завршен архитектонско-урбанистички конкурс за будући изглед Макишког поља. Уз много других бесмислених објашњења, Фолић је истакао да Београд „имплозијом, развојем града унутар својих граница постиже много рационалиније коришћење постојеће инфраструктуре и избегава стварање нових непланских насеља, а неко ко долази из Макишког поља моћи ће до центра града да дође планираним метроом…“ На основу тих припремних радњи, градоначелник Београда Синиша Мали и Богољуб Карић средином јула ове године потписали су „Меморандум о разумевању“.

– Пројекат „Тесла град“ је на корак од реализације у Макишком пољу, то је договорено на састанку у Градској скупштини. Градоначелник Мали је изразио задовољство решењем, поготово што ће то бити на простору Макиша, где има и шуме, која ће бити оплемењена парковским делом. Драги моји, градоначелник је дао одобрење да се изгради 800.000 метара квадратних, док је БК Група предложила да се у свим општинама у Србији гради на локацијама које руководство општина одреди. Сто хиљада младих у Србији има прилику да ради, а грађевинска индустрија да се развије од сијалице до цигле. Да Србија коначно крене да ради и гради. „Тесла Сити“ ће бити нови Сингапур, а локација за градњу ће бити Макиш! На тај начин ћемо помоћи развоју наше земље и младима, јер та младост треба да ствара, гради и рађа! Град Београд је дао зелено светло, а на Макишу ћемо поред пословно-стамбеног простора градити и национални стадион, школе, вртиће, медицинске установе и све оно што је неопходно једном модерном насељу налик на оне у Паризу, Њујорку, Москви или Лондону – похвалио се Богољуб Карић.

У Вучићевом стилу, како је он хвалио „Београд на води“, Карић је представио „Тесла Сити“. Пројекат ће оживети грађевинску индустрију, биће упослено више од 10.000 радника, станови, који се засад налазе само на футуристичким сликама, продаваће се по изузетно повољним ценама, од 400 до 500 евра квадрат, а цео посао коштаће око три милијарде евра. Иако је склон претеривању, Карић се ипак није вучићевски залетео с одређивањем рокова, па је завршетак радова најавио тек за 2030. годину.

Тесла град (Фото: Јутјуб)

Изградња „Тесла Ситија“ спорна је по више основа. За Београђане највећи проблем представља чињеница да ће се тако угрозити снабдевање водом. Од Другог светског рата до Вучића, све градске власти су штитиле Макишко поље у коме се налазе рени бунари. Вода, која се с подручја Бановог брда спушта кроз земљу, песак и растресите камене слојеве, до Макиша стиже прочишћена на најприроднији и најјефтинији начин. Претварањем тог земљишта у грађевинску зону, Београд ће остати без извора воде каквих има мало који велики европски град. Ако се то деси, уместо да користи воду из чистих басена и бунара, Београд ће морати да инвестира у изградњу постројења за прераду воде хемијом.

Тога су свесни и представници актуелне власти. Градски менаџер Горан Весић, директор Дирекције за грађевинско земљиште и изградњу Бранислав Поповић и председник општине Чукарица Срђан Коларић прошле године су обишли рени бунар на Макишу.

– Овај бунар је стар 37 година, имао је осам дренова и прикупљао је 145 литара воде у секунди. С временом су четири остала без функције и сада прикупљају око 20 литара воде у секунди. Реконструкција је почела, биће убачено шест нових дренова и бунар ће прикупљати 90 литара. За ове радове је издвојено 102 милиона динара, а уложићемо и у реконструкцију других рени бунара који прикупљају воду и убацују је у водоводни систем – рекао је Весић.

Градске институције су чак упозоравале на загађење воде које настаје због сплавова на савској обали. У једном тренутку, штету праве отпаци са сплавова, а у другом никакав проблем не прети изградњом огромног насеља, метроа и фудбалског стадиона. Сви природни закони падају пред Вучићевом похлепом и Карићевим новцем.

Друга спорна ствар у том пројекту управо је Карићев новац. Одбегли тајкун, који се од правде скривао у Белорусији, како тврде водећи људи из Српске напредне странке, платио је Вучићу 20 милиона евра да би био ослобођен оптужби за пљачку коју је извршио преко „Мобтела“. У то време, док га је уцењивао, Вучић је тврдио да је Карић банкротирао, остало му је тек толико пара да редовно купује фарбу за косу. Према Вучићевим тврдњама, Карић је у Минску изградио шопинг-мол и неколико зграда парама белоруског владара Александра Лукашенка. Ако је то тачно (Вучићу бар по тим темама треба веровати, он пажљиво прати финансијско стање жртава које рекетира) Карић и „Тесла Сити“ намерава да подигне туђим парама. Као што се око „Београда на води“ послужио именом арапског бизнисмена Мухамеда ел Абара, Вучић тако сада иза Богољуба Карића скрива идентитет својих спонзора, који ће у макишкој води опрати новац стечен на незаконит начин.

 

Иако су имовина и будућност Београђана озбиљно угрожени, остаје нада да ће Карићев град на Макишу остати само на нивоу политичко-пословне пропаганде, згодне за једнократну употребу пред београдске изборе. Амбициозни Богољуб на сва звона објављује изградњу „Тесла града“ и најављује куповину фудбалског клуба Црвена звезда. Нешто тише, али једнако упорно, пушта гласине како је добио обећање да ће га Вучић предложити за градоначелника Београда. С друге стране, Вучић јавно не коментарише Карићеве политичке планове, али не крије да је и даље резервисан према тајкуну кога је називао „највећом лопужом у историји Србије“. Своје сараднике, који покушавају да лобирају за Карића, Вучић увек подсећа да је Богољуб крајње нелојалан. Слободан Милошевић му је, подсећа Вучић, дао да води пројекат „Зајам за обнову Србије“, а Карић је на неким лединама подигао само темеље. Кад је покренута истрага, Карић је оптужио Милошевића да му спрема атентат, па је побегао из Србије. Исто је урадио кад је Зоран Ђинђић хтео да му наплати екстрапорез, а збрисао је и Војиславу Коштуници. Знајући за тај модел Карићевог понашања, Вучић нема разлога да се нада другачијем прекиду сарадње кад за то дође време.

Ипак, Вучић и Карић су преваранти сличног профила, лако су се договорили да кроз „Тесла Сити“ отму део Београда, незаинтересовани за штету коју ће направити. Као и остале њихове авантуре и ову ће платити грађани.

Предраг Поповић

loading...