Издвајамо Србија

ПРИЧА СЕ ПРИЧА! РУСИ СЕ ВРАЋАЈУ НА КОСОВО: Помоћи ће Србима свим средствима да опстану, ПРАВИЋЕ БОЛНИЦЕ, ШКОЛЕ

Москва је одлучила да се на велика врата врати на Косово и Метохију, одакле су њихови војници отишли још 2003. године. За почетак то ће бити хуманитарна мисија, и помагаће убудуће српски народ у нашој јужној покрајини у области образовања, здравства и социјлане помоћи

Директор владине Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић и руководилац регионалног представништва за Балкан НВО “Руска хуманитарни мисија”, Бранимир Нешић, потписали су у Београду Меморандум о сарадњи на реализацији хуманитарних и добротворних програма.

Договорен чје итав низ заједничких пројеката и активности, за ову и за следећу годину, која подразумевају улагања у болнице, школе и друге системе који су витални за опстанак нашег народа на КиМ

Према том меморантуму, “Руска хуманитарна мисија” у сарадњи са владином Канцеларијом за КиМ, помагаће убудуће српски народ у Покрајини у области образовања, здравства и социјлане помоћи.

Ђурић је тим поводом истакао да је природно када на борби за опстанак нашег народа на КиМ заједнички раде Срби и Руси, те да је за нас и симболички и суштински веома важно то што се “Руска хуманитарна мисија” укључила у помоћ нашем народу на КиМ на организован начин.

Реч је, додао је Ђурић, о угледној и озбиљној међународној хуманитарној организацији која окупља значајне донаторе из целе Русије.

– Окупља и угледне људе, интелектуалце, људе од утицаја и добро је да они буду заинтересовани и ангажовани на помоћи нашем народу на КиМ – рекао је Ђурић.

Како је рекао, већ је договорен читав низ заједничких пројеката и активности, за ову и за следећу годину, која подразумевају улагања у болнице, школе и друге системе који су витални за опстанак нашег народа на КиМ.

– Позивам на универзалну солидарност када је реч о КиМ, као и хуманитарне организације из других земаља да нам се прикључе, јер борба за КиМ, за очување и опстанак српског и других угрожених народа на КиМ јесте цивилизацијска вредност свих оних који се залажу за опште принципе слободе, човекољубља и људске слоге и солидарности – рекао је Ђурић.

“Руска хуманитарна мисија” ради уз помоћ руске државе и других фондова, у три региона – на Балкану, у средњој о централној Азији и на Блиском истоку

Он је додао да су Срби и Руси познати по томе што су увек били на странама оних који се залажу за право и правду, а против угњетавања сваке врсте и тешког положаја у коме се и данас налази српски народ на КиМ.

Руководилац регионалног представништва “Руске хуманитарне мисије” Бранимир Нешић је истакао да потписивањем Меморандума, та организација званично започиње, заједно са Канцеларијом, рад на КиМ у три правца – образовању, здравству и помоћи социјално угроженом становништву.

– Надамо се да ће, заједничким силама, живот наших људи и свих који живе на КиМ бити унапређен и да ће то бити једно боље место за живот – рекао је Нешић.

Према његовим речима, “Руска хуманитарна мисија” ради уз помоћ и подршку руске државе и других фондова, у три региона – на Балкану, у средњој о централној Азији и на Блиском истоку.

 

Извор: Танјуг

Loading...
loading...
Loading...