Издвајамо Регион

ПУТИН НЕ ДА БАЊАЛУКУ! ПРАВИ РУСКО-СРПСКИ ХРАМ У ПРЕСТОНИЦИ СРПСКЕ! Москва је уз Србе преко Дрине!

Фото: Јутјуб

Руски архитекти пројектују руско-српски храм у Бањалуци. С изградњом руско-српског храма у Бањалуци упознат је и руски председник Владимир Путин који је без задршке подржао пројект

Као што је саопштено раније, основу пројекта петокуполне цркве са звоником у виду шатора чиниће један од старих руских храмова.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У храму ће бити три олтара: у име Преображења Господњег, Царских мученика и Светог Симеона и Саве, родоначелника династије Немањића.

Архитекта Алексеј Капустин је о томе саопштио председнику за време његовог сусрета с младим научницима на омладинском форуму „Таврида“ на Криму.

У Бања-Луци су, у међувремену, одржани радни састанци на којима је разматран пројекат будућег храма.
Један од главних иницијатора изградње, Бањалучки епископ Јефрем, примио је архитекте из Москве и заједно са локалним стручњацима је размотрио пројекат храма.

После завршених састанака владика је у специјалном писму изразио велику захвалност ректору Московског архитектонског института академику Раасн и Рах д. о. Швидковском због личног ангажмана на реализацији пројекта изградње руско-српског храма.

Епископ се Д. О. Швидковском посебно захвалио на младим стручњацима МАРХИ архитектама Алексеју Капустину и Александри Скабичевској.

– За нас је велика част да радимо са стручњацима тако високог ранга – истакао је владика и додао да су имали „врло плодно“ разматрање евентуалног пројекта храма који смо одобрили у главним цртама.

С идејом изградње руско-српског храма у Бања-Луци упознат је и руски председник Владимир Путин. Архитекта Алексеј Капустин је о томе саопштио председнику за време његовог сусрета с младим научницима на омладинском форуму „Таврида“ на Криму.

 

Извор: Восток.рс