Русија

ПУТИН ПОРАЖЕН УСРЕД МОСКВЕ: Тежак ударац за председника Русије

Коалиција либералних опозиционих странака остварила је неочекивани тријумф на локалним и регионалним изборима у Русији.

 

Коалиција је победила у више изборних јединица усред Москве – укључујући ону у којој је гласао председник Владимир Путин.

Свакако, Путинова странка Уједињена Русија која доминира овом земљом већ 17 година, освојила је већину места у недељним изборима.

ПУТИНОВА ПРЕТЊА КОЈУ САД НИКАД НИСУ ДОБИЛЕ: Ако ви наоружате Украјину, ми ћемо талибане у Авганистану

Међутим, успех опозиције у средишту руске метрополе нипошто није занемарив, тим више што је Уједињена Русија потучена у четврти Гагарински, у којој је гласао и сам Путин.

Опозициона коалиција Уједињене демократе у тој је четврти освојила свих 12 места.

Уједињене демократе, међу којима су либералне странке Јаблоко и Парнас, освојили су и 11 од 12 места у четврти Тверцкаја која се налази у непосредној близини Кремља. У четврти Камовники освојили су свих 15 места. Укупно су однели већину у 14 московских четврти.

Истакнути новинар Новаја Газете и носитељ листе за Камовники, 33-годишњи Илија Азар, казао је за “Дејли бист” да се уопште није надао победи те да се кандидовао само како би послао поруку о учествовању у политичком животу који готово у потпуности контролише Путинова странка.

Кад је идући дан сазнао да га је изабрало готово 50% гласача, остао је према властитом признању у „шоку и неверици“.

– Уједињену Русију није се могло нигде видети током кампање, док смо ми ходали од врата до врата како бисмо разговарали с нашим бирачима. Можда је Уједињена Русија била превише лења, навикла побеђивати на сваким изборима – закључио је Азар.

Док су у остатку Русије бирачи, уз смешно ниску излазност од 15%, махом гласали за владајућу странку, ови су Московљани показали очиту жељу за променама, реформама и новим лицима у политици. Неки од кандидата које су грађани Москве изабрали још пре пар месеци били су у затвору или су их претукли на улици полиција или про-путиновске силеџије. Изабрали су чак и оне које је Кремљ етикетирао као „агенте америчке државне службе“, што је уобичајена тактика за демонизирање опозицијеу руској крњој демокрацији, пише “Индекс”.

Тако је Илија Јашин који је освојио прво место у четврти Красноселски, јулу провео 15 дана у затвору због учествовања на антикорупцијском протесту у тој четврти. Јашин је прошлог новембра добио и претње смрћу јер је сведочио на суђењу због убиства свог политичког савезника Бориса Немцова који је убијен испред Кремља.

– Нови шериф је дошао у град- нашалио се Јашин на свом Фејсбуку након објаве изборних резултата, алудирајући на бројне шерифе који дрмају руском политиком и друштвом.

Иако локални већници немају знатну моћ, њихова подршка је критична за кандидате на изборима за градоначелника Москве који се одржавају догодине.

Како пише “Гардијан”, избор око 250 већника Уједињених демократа отежаће посао градоначелнику Сергеју Собјанину који догодине иде по нови мандат. Собјанин је иначе разбеснио многе грађане Москве готово бескрајним низом радова на цестама главног града, за које критичари тврде да су параван за спремање новца на рачуне државних бирократа и с Кремљом повезаних грађевинских тајкуна.

Као и на многим досадашњим изборима у Русији – било да је реч о председничким, парламентарним или локалним – и на овима су забележене бројне притужбе због намештања у корист Путинове странке.

ВУЧИЋ У ВАНРЕДНОМ ОБРАЋАЊУ НАЦИЈИ: Подржавам одлуку Срба да уђу у Владу Косова

Независна организација за надгледање избора Голос пријавила је око 600 притужби. Осим тога, неким опозиционим политичарима попут градоначелника Јекатеринбурга Јевгенија Ројзмана изборни представници су забранили кандидатуру, што је такође уобичајена пракса у Русији.
Тањуг

На паралелним изборима за гувернера, Уједињена Русија освојила је свих 15 гувернерских положаја у земљи. С друге стране, одлука Кремља да олабави строга ограничења при регистрацији за кандидатуру била је пресудна за успех опозиције у средишту Москве.

„Ово је нова ера за руску политику. Сви су тако шокирани. Симболично је да опозиција сад контролише четврт у којој је Путин регистрован за гласање“, рекао је Виталиј Шклијаров, 41-годишњи политички аналитичар који је прошле године учествовао у предизборној кампањи америчког левичара Бернија Сандерса.

 

Извор: Indeks

 

Бонус видео: