Србија

Србима прети шиптарска војска: Само један човек зна како

Хашим Тачи (фото:ЈуТјуб)

Окупиране територије – Да би Тачи по Уставу формирао војску, како то од њега тражи и НАТО и међународна заједница, морао би да добије подршку не само две трећине већине, већ и две трећине мањине. Другим речима, потребно је да најмање четири српска посланика гласају — „за“. A тo је неоствариво.

Чињеница је да је Хашим Тачи, некада ратни команданта ОВК, а сада цивил у улози тзв. председника Косова, научио да у рукама има оружје, па у толико више чуди како му се по други пут омакло да „пуца из празног пиштоља“.

Loading...

Наиме, само неколико дана пошто је на једвите јаде формирана косовска влада, такозвани председник Косова Хашим Тачи поново је кренуо у кампању за формирања косовке војске.

Како тврди, за то има партнере у САД, НАТО-у и ЕУ, што је чудно, јер се ништа није променило у односу на претходну владу: нема потребну подршку мањина у Парламенту Косова, пре свега Срба, за формирање војске, нити има потребну двотрећинску већину мањина, за измену Устава, којим би та војска била формирана.

Дакле, све оно због чега ни међународна заједница ни НАТО нису подржали његов предлог закона о трансформацији Безбедносних снага Косова (БСК) у Оружане снаге, по коме би БСК задржао име, а трансформација у војску била обављена без промене Устава, уз законске амандмане. Што значи, без потребе да овај предлог подрже и мањине на Косову.

Ако је стање на терену такво, и ако је Тачи тога свестан, на основу чега онда тврди да ће косовка војска бити формирана до краја године?

Политички аналитичар из Приштине Бехљуј Бећај подсећа да је НАТО кроз Кфор и сада присутан на Косову, што, по њему, значи да нема разлога да Косово буде део НАТО-а, јер су они већ сада у Алијанси.

„И ова прича о томе како ће Косово једног дана бити у НАТО-а је само прича за малу децу! НАТО је већ на Косову, а држава Косово је створена путем интервенције НАТО-а“, подсећа наш саговорник.

Игор Симић испред Српске листе, која је део новоформиране власти на Косову, за Спутњик каже да не жели да коментарише Тачијеве најаве, већ подсећа на следеће:

„Српска листа има јасан став по питању трансформације БСК у Оружане снаге Косова. Једина легална и легитимна оружана сила на овом простору је по Резолуцији 12 44 — Кфор, који је на територију Косова и Метохије дошао после добијене сагласности из Београда“, изричит је представник Српске листе .

Бећај додаје да је Тачи свестан да то што прича не може и да уради, већ ову причу користи да би остао у центру свих важних дешавања на Косову.

„Све треба да се врти око њега. Поготову главне ствари као што је војска. Он не прича о демаркацији границе са Црном Гором, нити о ЗСО јер не жели да се уплиће за сада у то, али у сваком случају жели да се постави као централна политичка фигура на Косову без које је немогуће да се деси или одлучи било шта значајно“, објашњава Бећај, уз коментар да је војска Косова мање питање за лидере са Косова, а више за лидера међународне заједнице.

Тачи је такође, мислећи на Србе, рекао да формирање војске неће бити ничији талац, а на исту тему причао је и у оквиру дијалога Приштине и Београда, када је од косовских институција затражио да интензивирају кампању и заврше са свим припремама за окончање процеса трансформације БСК у Оружане снаге, што је, како тврди, један од приоритета институција Косова.

Да би Тачи по Уставу формирао војску, како то од њега тражи и НАТО и међународна заједница, он би морао да добије подршку не само две трећине већине, већ и две трећине мањине. Другим речима, потребно је да најмање четири српска посланика гласају — „за“. А то је неоствариво.

 

Извор: rs.sputniknews.com

Loading...
loading...
loading...