Србија

СРБИЈА И РУСИЈА ИМАЈУ ПЛАН који би могао да преокрене ствари

Жеља Србије да се Русија укључи у преговоре Београда и Приштине изгледала би логично, али је друго питање колико је то реално, јер нисам сигуран да ће европски и амерички партнери дозволити Београду да то уради, каже за Спутњик руски стручњак Георгиј Енгелхард са Института за славистику Руске академије наука.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Коментаришући писања медија да би српски државни врх могао да затражи укључивање Русије у тај дијалог, Енгелхард наглашава да је неопходно сачекати реакцију званичне Москве, али ипак истиче да не верује да је такав сценарио могућ.

„У условима кризе у односима велесила, овакав потез ће изазвати противљење Запада“, истиче руски експерт.

Осим тога, подсећа он, својевремено је Србија сама пристала да косовско питање буде изведено из сфере утицаја Уједињених нација, у којима Русија има веома озбиљну улогу.

„Требало би подсетити и на ’берлински процес‘, који подразумева јачање утицаја ЕУ у земљама Западног Балкана које још нису постале чланице Уније и, наравно, истискивање Русије са ових простора. Зато ће Запад сваки покушај укључивања Русије у преговоре о Косову доживљавати као ’нож у срце‘“, наглашава Енгелхард.

ДАЧИЋ ОПЛЕО ПО КАРАЂОРЂЕВИЋИМА: Они су криви за српску трагедију, начинили су велике грешке!

Коментаришући чињеницу да Запад ипак сарађује са Русијом када је реч о Сирији или Донбасу, Енгелгард каже да је по питању Косова неки нови „мински формат“ ипак немогућа опција.

„САД сарађују са Русијом поводом Сирије, али то не значи да је Вашингтон пресрећан због тога. То се односи и на Француску и Немачку, које учествују у ’нормандијском формату‘. Једноставно, ове земље морају да сарађују са Москвом јер ова питања не могу да буду решена без Русије“.

Како каже, што се тиче Косова, Запад одавно сматра да је Балкан његово „двориште“ и неће толерисати фамозни „руски утицај“ на том подручју. Он додаје да би требало рећи да Запад намерно преувеличава утицај Русије у овом делу Европе.

Одговарајући на питање да ли би Русија могла да помогне Србији, будући да је већи део „светске заједнице“ на страни Приштине, Енгелгард каже:

„То превасходно зависи од саме Србије. Ако земља има доследан став, њеним спољнополитичким пријатељима је много лакше да помогну Београду у одбрани стратешких интереса. Нажалост, са једне стране чујемо изјаве о ’сувереним одлукама‘, а са друге стране сведоци смо да Београд прави огроман број уступака по косовском питању, и то додатно ограничава простор за маневре пријатељима Србије, који желе да јој помогну“.

На ту тему се данас огласио и српски председник Александар Вучић, који је рекао да се разговори у Бриселу воде под патронатом ЕУ и да Србија не мисли да мења тај формат.

„Не мислимо да мењамо формат, а ако буду тражене неке велике промене, вероватно ће све велике силе бити укључене, али не мислим да је то у овом тренутку на било који начин у игри“, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да ће се дијалог у Бриселу наставити, али и напоменуо да је увек важно имати добре консултације и разговоре са САД, Немачком, Русијом, Кином… И да се подразумева да важна питања попут замрзнутог конфликта не могу да се решавају без знања неких од значајних фактора.

 

Извор: rs.sputniknews.com

 

Бонус видео: