Србија

ТАЧИ ИМА ПЛАН „Б“ ЗА ФОРМИРАЊЕ ВОЈСКЕ КОСОВА: Како ће реаговати Српска листа

У року од три месеца председник Косова Хашим Тачи ће у скупштинску процедуру поново упутити закон о изменама и допунама закона о безбедносној снази Косова, којим ће мисија БСК бити трансформисана у оружане снаге Косова

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ако Српска листа одбије доношење уставних промена које би значиле стварање војске Косова, Хашим Тачи ће формирање армије тражити кроз закон о безбедносној снази, пише „Коха диторе“. У Српској листи за Телеграф.рс кажу да остају при становишту да је КФОР по Резолуцији СБ УН 1244 једина оружана сила на простору Косова и Метохије која је 1999. године дошла уз сагласност Београда.

ЕВО ЗАШТО ЈЕ ЗОРАН ПАО НА ПОЛИГРАФУ! На ДВА КЉУЧНА ПИТАЊА у вези са Јелениним убиством је СЛАГАО!

У року од три месеца председник Косова Хашим Тачи ће у скупштинску процедуру поново упутити закон о изменама и допунама закона о безбедносној снази Косова, којим ће мисија БСК бити трансформисана у оружане снаге Косова.

Подсећамо, Тачи је током марта скупштини Косова доставио предлог закона, али је то наишло на противљење стратешких савезника Косова, посебно САД, ЕУ и НАТО.

Они нису против стварања војске Косова, али траже да се трансформација обави доношењем измена устава Косова и сугерисали су широку расправу са свим заједницама, посебно са Србима како би и они подржали стварање војске Косова.

Предлог закона подразумева само промену мисије и овлашћења Безбедносних снага Косова, а само име не би било мењано.

Према косовском законодавству те промене би се оствариле без мењања устава Косова. Посланици Српске листе се и у овом сазиву скупштине снажно противе трансформацији БСК у оружане снаге Косова.

– Било какве промене БСК мимо важег Устава неће наићи на подршку српске заједнице, али ни међународних предстаавника на Косову и у Бриселу. Они су више пута истакли, да уколико Приштина жели да иде у правцу формирања војске неопходне су промене у оквиру самог Устава. За те промене су потребни гласови Срба, а Српска листа их неће дати – каже за Телеграф.рс Игор Симић, посланик и портпарол Српске листе.

Он каже да Српска листа сматра да је „Војска Косова“ непотребна Косову, док је на снази резолуција 1244, по којој је једина оружана снага КФОР.

Формирање „Војске Косова“ кажу упућену у Приштини није ни у албанском интересу. Наиме, за њено формирање потребно је од 150 до 190 милиона евра улагања. У тренутку када Косово нема одржив ни здравствени, ни пензиони систем, а незапосленост је рекордна, Приштина нема тај луксуз да издвоји новац у друге сврхе.

АМЕРИКА ЈЕ ИЗАБРАЛА ИЗВОЂАЧА РАДОВА – Ево ко ће се борити против Руса у Србији

С тим у вези, кажу да је најава формирања „Војске Косова“ популистичка мера.

 

Извор: Telegraf.rs