loading...
Србија

Чанак: Никако не давати гаранције за Младићево пуштање на слободу

Председник Лиге социјалдемократа Војводине Ненад Чанак позвао је данас Владу Србије да ни у ком случају не упути захтев за пуштање на привремену слободу хашког оптуженика Ратка Младића.

Оптужница терети Младића за злочин геноцида, прогон на политичкој, верској и националној основи, истребљење као злочин против човечности, депортације, узимања талаца и остала нехумана дела. Било каква гаранција за привремено пуштање на слободу Ратка Младића, коју би дале власти Србије, представљала би недобронамеран гест, који би нанео велику штету међународној позицији Србије и увелико нарушио односе наше и суседних држава – навео је Чанак.

Подсетио је да је Ратко Младић 14 година био један од најтраженијих бегунаца на Интерполовој потерници, и тек је маја 2011. године ухапшен у околини Зрењанина, а Србија се годинама суочавала са бројним проблемима везаним за Младићево скривање.

Он је казао да су ратови деведесетих година прошлог века на светлост дана вратили масовне злочине против човечности и представљају тамну страницу у историји балканских народа.

– Суђење оптуженицима за ратне злочина прилика је да се целе нације и државе суоче са злочинима, који су често чињени у њихово име – поручио је Чанак.

Извор: Vestionline
БОНУС ВИДЕО:

loading...