Издвајамо Србија

ШОКАНТАН ИЗВЕШТАЈ немачких тајних служби о стању у Србији: ЕВО ШТА СЕ КРИЈЕ …

Министарство спољних послова Немачке у својим извештајима користи углађени дипломатски речник, тако да би неупућенима могло да изгледа као да је стање у Србији, мање-више, нормално. Они који познају овај речник, али и прате друге изворе, лако извлаче закључке како су немачке дипломате месецима унапред знале и за пропаст српске летине и за појачано деловање пропагандне машине, као и за репресалије којима су грађани управо ових дана изложени, а које ће тек да се заоштравају како глад буде напредовала у Србији.

Србија није у фокусу немачке спољне политике, а још мање немачких медија, али се повремено појављују извештаји који никако не иду у прилог званичној верзији српских политичара како је земља „чврсто на европском путу“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Министарство спољних послова Немачке (Аусwаертигес Амт, АА) редовно обавештава савезну владу о стању на терену, односно у различитим земљама света, користећи при томе сазнања која добија од својих дипломатских представништава. Један од таквих извештаја урађен је и предат средином јуна, а најраније његово цитирање у неком од немачких медија било је 18. јуна, када је Србија само успут поменута. Међутим, и тих неколико реченица је више него довољно да би се закључило шта у целом извештају (који још није у потпуности доступан јавности) стоји о овој земљи.

Немачка амбасада у Београду, између осталог, за састављање свог извештаја министарству користи и податке које јој доставља „Српско-немачка привредна комора“, која је, у суштини, истурено одељење „Немачке привредне коморе“ (ИХК) интегрисано у „Спољнотрговинску привредну комору“ (АХК). Основни задатак ових привредних немачких представништава у иностранству није само да успостављају сарадњу са локалним привредницима, већ и да централу и дипломатска представништва Немачке обавештавају о стању и тенденцијама локалне привреде.

Вероватно из тог извора потиче и процена МСП-а Немачке из јуна месеца, како „постоји реална опасност од слабе летње жетве у Србији“. У то време, вреди подсетити, српски званичници су тврдили како летина није угрожена и да јој ни најављене врућине ни суша неће значајно нашкодити. Страни аналитичари су, очигледно, били “боље обавештени“.

Оно што не стоји јасно написано у извештају, али може да се наслути, јесте да је власт у Београду потпуно неспремно дочекала и сушу и катастрофално лошу жетву. Користећи исти извор, немачка телевизија посвећена добрим делом привреди, Н-ТВ у свом прилогу од 22. јула, када су српски политичари још увек убеђивали народ да је све под контролом, упозорила је како ће се Србија и њена привреда од септембра суочити са новим, великим изазовима.

Са друге стране, не само да је власт неспремно дочекала сушу за коју су страни аналитичари знали још пре почетка лета, него је, исто тако, неспреман и републички буџет у коме нема довољно средстава да се субвенционишу пољопривредни производи и истовремено приступи значајнијим повећањима плата и пензија, што обећава садашња власт у Београду.

У вези буџетске ситуације и пропасти пољопривреде, посебно је значајан у поменутом цитату извештаја немачког МСП-а наставак реченице о слабој жетви, а то је да ће због тога „у појединим регионима избити опасност од глади“. Дипломатски речник је веома опрезан, а ни немачки медији нису склони сензационалистичком писању, тако да изабране формулације могу да изгледају као минимализирање предвиђене опасности. На обичном језику ова полуреченица би гласила: не само да ће глад да завлада у Србији, већ ће људи од ње још масовније умирати него претходних година!

Министарство у овом свом извештају није имало потребе да подсећа на раније процене ситуације у Србији, јер се подразумева да је ово само још један од редовних рапорта који се уклапају у претходне. У својим ранијим проценама, министарство се позивало и на студије угледних међународних организација, које су процењивале да је сваки пети грађанин Србије гладан, да је још око 25 одсто становништва неухрањено, а да је цела једна трећина грађана на ивици да постане сиромашна. Мање од петине становништва би, по овим студијама, могло да се сматра ухрањеним, мада је питање каквог је квалитета исхрана коју узимају, и они би могли да буду поштеђени глади коју за крај ове године најављује немачки МСП за Србију.

У свом последњем, јунском извештају Министарство није оповргло ове претходне процене, тако да се сматра да су оне још увек на снази и да нема потребе да буду понављане.

Ако би само око једне петине становника могло, евентуално, да преживи оно што Србију чека за само неколико недеља, шта ће бити са осталима? Ни ту МСП нема недоумица, мада и даље извештава „у рукавицама“, како је и уобичајено у дипломатији.

„…Несташица основних животних намирница и њихова висока цена довешће до значајних социјалних тензија у српском друштву“, преносе медији мишљење немачког Министарства спољних послова. Израз „социјалне тензије“ у дипломатском говору, посебно у речнику који користе немачке дипломате у документима који (као овај) могу да доспеју у јавност, означава побуне, штрајкове и демонстрације. Можда чак и револуцију.

Да Министарство политичку ситуацију у Србији сматра напетом, чак пред пуцањем, види се из конкретних активности које је ово министарство предузело после добијања и обраде података са терена. Овде се мора нагласити као оно за Србију не предвиђа посебно висок степен опасности од исламистичког или другог тероризма. На својој званичној интернет страници оно је путнике у Србију од почетка терористичких напада у Европи упозоравало да избегавају велике јавне скупове, јер на њима, уобичајено, терористи најчешће делују. Од пролећа се ово, бар што се тиче Србије, променило и упозорења су далеко алармантнија, иако се опасност од исламистичког тероризма (када је Србија у питању) није повећала.

Аналитичарима је скоро потпуно промакла чињеница да је почетком априла месеца АА упозорио Немце који путују у Србију да поред јавних скупова (утакмице, концерти и слично) посебно избегавају демонстрације. Није познато да су до сада било где у свету исламистички или други терористи напали било које демонстранте, тако да ово упозорење не треба посматрати у светлу заштите од тероризма.

Добро обавештени аналитичари немачког министарства су још тада, пролетос, проценили како ће актуелна власт у Србији силом да се обрачунава са демонстрантима који траже њену смену, због чега се немачким грађанима саветује да избегавају скупове овакве врсте…

Поменуто упозорење је још једном потврђено у јунском извештају немачког МСП-а, односно убрзо након последњег бруталног напада напредњачких батинаша на мирне демонстранте, новинаре и случајне пролазнике у Београду, на дан када је Александар Вучић полагао председничку заклетву у Скупштини Србије.

Иако користи дипломатски речник, Министарство на овај начин јасно ставља до знања како је власт у Србији посвећена физичком обрачуну са својим опонентима. Ове закључке потврђују и други извори, који су мање дипломатски углађени.

У свом чланку од 3. априла, поводом победе Вучића на председничким изборима, немачки лист „Коелнер Стадт Анзеигер“ председника Србије назива „самодршцем“ и упозорава како ће он, упркос својој јасној доминацији на политичкој сцени, у другој половини године имати проблема у вези са завршетком преговора са самопрокламованом републиком Косовом. Тада ће, сматра извештач поменутог листа, опозиција добити дугоочекивану муницију да нападне власт, тако да ће једини начин да Вучић испуни своја обећана дата Западу око признања Косова бити отворена репресија над политичким противницима.

Очигледно да ни Министартсво у свом јунском извештају није као једини разлог за наступајуће „тензије“ у српском друштву сматрао неминовну глад, већ и општу политичку ситуацију, посебно ону везану за тако осетљиво питање као што је Косово. Ипак, даље осиромашење народа биће главни, ако не и једини окидач који ће на улице извести масе незадовољних људи.

Како би спречила масовне нереде власт ће морати да појача репресију над својим противницима, посебно над медијима. Министарство у свом извештају указује на процене светских независних удружења која Србију позиционирају на дно лествице поштовања људских права и слободе медија, а та ситуације ће се наредних дана још више погоршати.

Вучићев режим не утиче на медије само тако што забрањује објављивање појединих вести, пребија и на други начин застрашује новинаре, већ и тако што у својим медијима (а то су готово сви који постоје на српској медијској сцени) пласира дезинформације покушавајући на тај начин да формира јавно мњење које ће, затим, да оправдава неки насилнички акт власти.

Немачки телевизијски дневник „Тагессцхау“, који се емитује сваке вечери на првом програму немачке националне телевизије АРД, емитовао је 29. јула ове године прилог који одлично осликава оно што као „манипулацију медијима“ критикује МСП.

Најстарији дневни лист на Балкану, некада угледна „Политика“, објавила је 18. јула чланак о насиљу у породици. Ништа не би ту било необично, да се није цитирао извесни др Петар Величковић из Канаде који је тврдио како су, углавном, мајке те које малтетирају и убијају рођену децу, док су очеви у далеко мањем броју случајева извршиоци таквих дела. На жалост уредника „Политике“, слика поменутог доктора коју су објавили била је фотографија једног немачког познатог спортисте.

На први поглед је изгледало као да се десила грешка у прелому и да су фотографије замењене, због чега се дан касније „Политика“ извинула својим читаоцима. Међутим, још пре објављивања тог извињења дописништво АРД-а из Беча, које покрива и Србију, упутило је питање редакцији „Политике“ о чему се овде заправо ради. Како нису добили никакав одговор, а наредних дана су се појавила још два чланка у истом листу у којима се цитира исти неуропсихијатар из Канаде, без да је објављена његова фотографија, новинари су постали сумњичави. После упорних истраживања утврдили су да нигде на свету, па ни у Канади не постоји ординирајући форензички психијатар др Петар Величковић.

Новинарима првог програма немачке националне телевизије није било тешко и да брзо открију мотиве због којих је „Политика“ измислила не само наводног стручњака светског гласа, већ и његова „истраживања“ која су као насилнике у породици означили мајке.

У то време је Магазин Таблоид објављивао серију чланака о првом београдском породичном насилнику, Синиши Малом, који је, упркос томе, од суда тражио и добио право да до развода деца живе код њега, а не код мајке.

Прилог „Тагессцхау“-а од 29. јула, после поменутог описа разлога због којих је „Политика“ измишљеним „истраживањима“ и мишљењима „експерата“ покушала да наведе домаћу јавност да верује како је сасвим нормално да суд старатељство над децом додељује оцу, завршава се констатацијом како се овако нешто у овом, некада угледном листу, никада у историји није десило. „Политика“ је овом измишљеном причом, која је откривена само зато што је неко неопрезно поставио фотографију познатог немачког спортисте, надмашила све оно што је морала да ради и у временима најцрњих диктатура из прошлости и досегла дно на коме није била никада раније.

Ако је могуће измишљати овакве приче једино да би се оправдала једна судска одлука, можемо само да замислимо на шта је све напредњачки режим у медијским манипулацијама спреман када је у питању очување власти.

Коначно, министарство у свом јунском извештају, после навођења опасности од „социјалних тензија“, закључује како ће та ситуација неминовно довести до појачаног броја хапшења, односно значајнијих репресалија. Очигледно су још пре три месеца немачки аналитичари знали шта ће се дешавати у Србији, а што народ управо проживљава. Није више само опасно учествовати у анти-режимским протестима, опасно је свако анти-режимско деловање. Указујући на извештаје међународних организација за слободу медија, Министарство је препоручио да се већа пажња посвети побољшању положаја и безбедности новинара у Србији, што је, опет, у дипломатске обланде увијена формулација која указује на непосредно предстојећи напад режима на њих.
Напади тек предстоје

Месец и по дана по објављивању у медијима једног дела извештаја немачког Министарства спољних послова, аустријски лист „Дер Стандард“ 31. јула је објавио трагичан биланс стања у српским медијима. Позивајући се на извештаје радија „Фрее Еуропе“ овај дневник тврди како је од почетка године забележено 47 напада на новинаре у Србији, док их је целе прошле године било 69, а 2015. „само“ 36.

„Дер Стандард“ је издвојио напад на новинаре крајем маја, приликом полагања заклетве Александра Вучића, наводећи како су нападачи „присталице и чланови Српске напредне странке“, а посебно је истакао да су снимци напада и нападача предати јавном тужилаштву које још увек није реаговало. Аустријски лист у овом свом кратком чланку апелује на Европску Унију, али и све њене чланице, да више пажње посвете новинарима у Србији и без дипломатских рукавица које користи немачко министарство указује на опасност даљег заоштравања ситуације.

 

Извор: Фридрих Емке, дописник из Франкфурта ( Таблоид)