Издвајамо Регион

АЛАРМАНТНА СИТУАЦИЈА! Аустријски министар одбране: “Шаљемо војску на хрватску границу са Србијом и Босном!“ (ВИДЕО)

“Без обзира на то што каже Брисел, Аустрија је с Чешком, Словачком, Мађарском, Хрватском и Словенијом израдила модел заједничког војног надзора спољних граница Европске уније у случају новог мигрантског таласа, пише Јутарњи лист.

Војска би у том случају помагала полицији у надзору границе”, рекао је аустријски министар одбране Ханс Петер Доскозил. Према његовим речима, “ситуација из 2015. године не би се требала поновити, због чега војска, која значајно придоноси спречавању илегалне миграције, има одређене сценарије. Желимо бити спремни, нико не зна како ће се споразум ЕУ – Турска одвијати, а видимо да су мигрантске руте и даље активне. Мигрантска криза не може се савладати на националном нивоу, него само кроз међународну сарадњу”, нагласио је Доскозил.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Састанак у Прагу

Шест земаља средње Европе с припремама за могући нови мигрантски талас и заједничко деловање војних снага на границама Европске уније активно су почеле у јуну. Крајем јуна у Прагу је одржан састанак Средњоевропске одбрамбене иницијативе на којем је одлучено да се донесе заједнички акцијски план. “Пре свега то значи да би војне снаге шест земаља средње Европе заједно биле на границама ако поновно дође до имигрантске кризе”, рекао је тада за Јутарњи лист Петар Михатов, помоћник министра одбране који је представљао Хрватску на том састанку.

Аустријски министар одбране сада тврди како је план завршен и да је наишао на жестоке критике у Бриселу а посебно немачке канцеларке Ангеле Меркел, али Доскозил сматра да Брисел с времена на време мора бити “мотивисан за одређени ниво понашања”. Након јунског састанка у Прагу министар одбране Дамир Крстичевић рекао је за Јутарњи лист да се хрватске Оружане снаге озбиљно припремају за могући нови имигрантски талас и да је због тога остварена пуна сарадња с још пет земаља из средње Европе. Све те земље већ дуже војно сарађују, имале су и неке заједничке вежбе, а Аустрија је предложила да у догледно време буду и заједничке вежбе како би се видела улога војске у заштити граница ЕУ.

Сукоб с Италијом

Управо таква једна велика вежба одржат ће се у аустријском граду Аллентштајгу од 11. до 15. септембра. Учествоваће 2200 аустријских војника и 160 војника из Чешке и Мађарске. Хрватских војника на вјежби неће бити, али су представници Хрватске војске били на припремном састанку у Бечу крајем прошлог месеца. На састанку су функционери министарстава одбране шест земаља припремали темеље за могући војни допринос у случају нове мигрантске кризе у регији. Нагласак је стављен на заједничку војну помоћ и помоћ у подручју управљања границама, која се може спроводити само под заповедништвом и вођством цивилних полицијских снага.

Аустрија је још пре годину дана ангажовала око 1800 војника на границама према Словенији и Мађарској, а овог је лета, без обзира на жестоке критике Италије, ангажовано је и 70 војника на граници према Италији како би се спречио нелегалан улазак миграната. Војници су досад успели ухватити неколико хиљада илегалних миграната. Тамошње власти су након доношења одлуке о ангажману војске на границама рекле да би та одлука могла бити на снази до краја ове године. Али аустријски министар одбране сада најављује како би аустријски војници на границама могли остати и следеће године, с обзиром на то да су мигрантске руте и надаље активне.

 

Извор: Vijesti.ba/Jutarnji

БОНУС ВИДЕО