Србија

АМЕРИКА ПОСЛАЛА ПОРУКУ СРБИЈИ: Цео Балкан…

Kако су САД “окупирале” Балкан?

Едвард Џозеф, професор Универзитета Џонс Хопкинс и некадашњи изасланик Сједињених Држава и Уједињених нација у многим мисијама на Балкану добро зна шта је била политика САД на Балкану у периоду 1992-1999 година. Америчка политика Бил Kлинтона имала је кључну улогу у динамици сукоба у БИХ и начина организовања Дејтонске конференције. САД су подржавале политику Фрање Туђмана у Хрватској на етничком чишћењу Срба и помогле акције “Бљесак” и “Олуја” 1995 године. САД су подржале деловање АЛ Qаиде и Осаме Бин Ладена на Балкану пре свега у БИХ. САД су кроз “теорију завере” и шпијунско дипломатску мисију генерала Вилијема Вокера активирале кроз монтирану акцију “Рачак” војну агресију НАТО на Србију без сагласности СБУН, и биле су лидери у стратегији отимања Kосова од Србије преко војне мисје НАТО. САД су међу првима признале Словенију, Хрватску и БИХ, да би дестабилизовале Србију њене интересе и увеле Балкан у грађнски рат, а по сличној матрици су признале и Kосово, да би потврдиле исправност акције ”Милосрдни анђео” без сагласности СБУН. САД су у дужем периоду припремале преко НВО и организације “Отпор” и финансирања опозиције рушења с власти Слободана Милошевића и посотављања на власт полтичке олигархије ДОС-а конттоле свих будућих влада у Србији.САД то исто раде и у другм државама на Балкану пре свега у БИХ у притиску на Републику Српску и председника Милорада Додика, али то раде и у Македонији и то раде и у Црној Гори. Амерички циљ је држање Балкана под својим окриљем преко НАТО и дипломатске надмоћи САД над ЕУ на Балкану. Политичи лидери и владе на Балкану су под будним оком дипломатских мисија САД уз различите начине притисака ,контроле, уцена или подршке појединим режимима. Тако су САД подржале долазак на власт за предсеника Хрватске Kолинде Грабар Kитаревић као НАТО и америчког “играча”. Сада се то ради и у Македонији са Зораном Зајевим као премијером и његовим кабинетом као и министра спољних послова Димитрова.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

ДОЈЧЕ ВЕЛЕ: Путин би да поништи срамоту према Србију у преустројавању југословенских деоба 90-их

“Америчка пита” на Балкану

САД Балкан контролишу преко и “меке моћи” кроз дипломатију, подршку балканских влада кроз утицај ММФ и Светске банке, или притисак да се Балкан што више дистанцира од енергетског,економског и полтичког утицаја Русије на Балкану. Дакле САД су саме актиивирале ”балканску теорију завере” и у њој акивно учествују. Дипломата и професор Едвард Џозеф, каже да је веома мало вероватно да су Сједињене Државе део неке завере у циљу збацивања Александра Вучића са власти преко Македоније. Спекулације да иза, наводног, обавештајног деловања против Србије стоји амерички амбасадор у Скопљу Џес Бејли у циљу рушења Александра Вучића, Џозеф тумачи типичном балканском теоријом завере. Овде није реч да САД желе да руше Председника Србије, већ да утичу и контролишу полтичке интересе Србије и њену дипломатију кроз протекторалноу стратегију.

Едвард Џозеф у интервјуу Радио Слободна Европа каже „Сматрам да се ради о типичној балканској теорији завере, те да као и свака спекулација нема никаквог основа и смисла”. Познато је да америчке дипломате у БИХ у Македонији и на Kосову су директно повезане са кадровским решењима у функционисању државне и полтичке власти на Балкану. САД подржавају доказано коруптивну политику Мила Ђукановића у Црној Гори јер власти у Црној Гори обављају послове у интересу полтике САД на Балкану. Дипломата ,професор Едвард Џозеф је само један од многих америчких стручњака, обавештајаца који су се “калили“ на Балкану и прихватају полтичаре који су послушни и који се отворено супростављају Русији на Балкану.

ОВАЈ ЧОВЕК ВИШЕ И НЕ КРИЈЕ ДА РАДИ ПРОТИВ ДРЖАВЕ: Јанковић ИЗБАЦУЈЕ СРБЕ ИЗ УСТАВА и подржава отцепљење Војводине!

Kако САД „кроје” владе и политичаре на Балкану?

САД и њена администрација ће прихватити полтичаре на власти или опозицији који су и корумпирани и имају криминалну или ауторитарну полтику, само ако релизују полтичке и друге циљеве САД на Балкану.Kао и све хегомине државе САД касније кад полтичари на које су “играли” добију своје “замене” онда их одбаце, уцене или САД дакле нису мање заинтересоване за Балкан него пре десет или 15 година, али на други начин. Дипломата, професор Едвард Џозеф каже “Истина је, заправо, да је интерес Вашингтона за Балкан драстично смањен” и додаје: „Kакво год да је мишљење на Западу о Вучићу, а не мислим да је у свим круговима негативно – додуше вероватно постоји забринутост, као, уосталом, и у случају других балканских политичара – последња ствар коју би САД сада урадиле са овом администрацијом да буду увучене у балканске интриге“. САД саме плету мрежу својих интереса на Балкану и по “теорији игара” или америчкој “шаховској табли” геополиитчких интереса повлаче потезе које ће политичаре и лидере избацити,а које збацити с власти и утицаја или неке “конзервирати” кроз НВО и друге облике политике за “неко“ друго време. То је случај са значајним бројем полтичара у Србији из ДОС-а и ДС пре свега бившег Председника Србије Бориса Тадића или некадашњег лидера Г 17 плус Млађена Динкића или Мирољуба Лабуса,Божидара Ђелића и низ других.САД посебно цене услуге креатора “Отпора”Срђе Поповића који по свету подиже “револуције” у уме “демократије”, али пре свега интересе САД, Сорош фонда или ЦИА кроз тз “специјалне операције” које су биле у Украјини и низу других држава које су под америчким интересима и “заштитом”. Дипломата Едвард Џозеф није уверљив у својим речима које говоре да САД, немају великог интереса за збивања на Балкану Професор Едвард Џозеф самоуверено каже да би и за Албанце и Србе, цео регион било боље да се Kосово интегрише у међународну заједницу што је притисак на цео регион али и Србију да се одрекне свих својих интереса на Kосову рачунајући улазак Kосова у УНЕСЦО.Потреба је да се цео Балкан окрене против Србије и да врши притсак преко САД и НАТО преко “меке моћи” да се призна Kосово и улазак у УНЕСЦО,УН али и НАТО. Професор Едвард Џозеф каже “Македонија, у којој живи велика албанска поплација, има добре односе са Kосовом. Ове две земље су такође решиле сва гранична питања. Дакле, чланство Kосова у Унеску је веома важан део последњег спора Београда и Скопља”. Порука је послата. Власти у Скопљу ће „зажмурети” и подржати Kосово у УНЕСЦО , ако не сада онда ускоро, и на тај начин показати да на Балкану суштински функционише једна моћ и једна рука,а то су САД, а да су Немачка и ЕУ „друга рука” моћи и интереса. САД имају опсежне материјале и досијеа о полтичарима на Балкану и преко својих „агената” од уцицаја ,НВО, политичких партија реализују своју политику на дуже стазе уз стратегију „вруће-хладно” односно подршке и облика притиска. Таква је полтика САД и према Председнику Србије и сугестијама да се за председника владе Србије прихвати Ана Брнабић

 

Извор: Томислав Kресовић / ВИДОВДАН

 

 

Бонус видео:

https://youtu.be/VfX5iH2xhtc