Издвајамо Свет

АМЕРИЧКИ КОМАНДАНТ ГЕНЕРАЛ ХАЈТЕН: Наше нуклеарне снаге су спремне да ЗБРИШУ С. Кореју!

Америчке снаге су у стању приправности за почетак нуклеарног напда против Северне Кореје, каже командант СТРАТЦОМ-а, генерал Џон Хајтен.

“Наше стратешке нуклеарне снаге су потпуно спремне за све што Северна Кореја може да уради, тако да ако они желе да нападну САД са оружјем, то неће изаћи на добро што се Северне Кореје тиче,“ рекао је Хајтен на Институту Хадсон у среду.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Хајтенови коментари су дошли дан након што је председник Трамп запретио Демократској Народној Републици Кореји током његовог првог обраћања пред Уједињеним нацијама у Њујорку, где је он исмејао Ким Џон Уна као “ракетног човека“ на самоубилачкој мисији.

“САД имају велику снагу и стрпљење, али ако су приморане да се бране или да бране своје савезнике, немамо другог избора осим да потпуно уништимо Северну Кореју,“ рекао је Трамп.

Хајтен је рекао да иако је то тежак задатак, неизбежно је да ће Северна Кореја развити способност да покрене нуклеарни напад на САД. Генерал је упитан да ли је Северна Кореја показала способност да закачи нуклеарни терет на своје интерконтиненталне балистичке ракете, које је Ким у више наврата тестирао, шаљући неке преко Јапана у америчке воде у близини Гуама раније овог лета.

“Морамо ту способност Северне Кореје гледати као питања када, а не да ли,“ рекао је Хајтен. “Они иду тим путем. Граде све могућности које су им потребне. То значи да ће на крају и стићи тамо. Хоће ли стићи тамо 2017., 2018., 2019. године? Не знам одговор на то. Видим много детаљних информација. Могу вам искрено рећи да не знам одговор на то питање.“

Што се тиче нуклеарних ракета, Хајтен је рекао да америчке снаге схватају шта Севернокорејци лансирају.

“Једна ствар коју нису демонстирали Сједињеним Државама јесте способност да све саставе и употребе то,“ рекао је он. “А ја ћу рећи само када смо ми, САД, изградили ту нуклеарну способност, да је крајња употреба била нејтежи део за нас, и да смо зато направили пар великих полигона.“

Он је истакао да Северна Кореја нема инфраструктуру какву има САД, нити простор за тестирање таквих способности, али је рекао да ће на крају све то установити, било срећом, случајношћу или пробама и грешкама.

“Морам претпоставити да имају бомбу и да ће схватити како да је употребе на ИЦБМ, и морам да схватим како да одговорим на то ако ми то затражи председник САД-а,“ рекао је он.

Севернокорејска ракета са највећим дометом је Хwасонг-14, која је способна да путује око 10.500 км, што значи да јој је у домету већина света, изузимајући источну обалу САД-а, Јужну Америку, Западну Африку и Антарктик. Иако је Северна Кореја тврдила да може закачити мини нуклеарне главе за ИЦБМ, та тврдња никада није потврђена.

Амерички званичници су проценили да Северна Кореја има око 60 комада нуклеарног оружја. Нови СТАРТ споразум, потписан у Прагу 2010. године, диктирао је да САД и Руска Федерације ограниче своје нуклеарно оружје на 1.550.

Хајтен је рекао да је његова служба успешна у својој мисији нуклеарног одвраћања, јер није било нуклеарног напада на америчком тлу. Али убеђивање непријатеља да одустану од свог нуклеарног оружја је посао политичара, додао је он. Истовремено, рекао је да је америчка стратешка команда спремна да одговори.

“Ако негде на свету постоји непријатељ који мисли да може направити погрешан корак и учинити нешто Сједињеним Државама и напасти нас стратешки, спремни смо да, по овлашћењу председника САД-а, реагујемо истог тренутка, и хоћемо,“ рекао је он.

 

Извор: Wебтрибуне.рс