Издвајамо Русија

АМЕРИ ЗАНЕМЕЛИ: Руси извели велику вежбу са НУКЛЕАРНИМ ОРУЖЈЕМ!

Вежба руске војске (фото:Јутјуб)

Русија је управо извела велику вежбу нуклеарног оружја (с којом се Америка не може такмичити), САД, на првом месту, немају упоредиве мобилне ракетне системе.

Док су све очи усредсређене на Северну Кореју, Русија је недавно спровела велику вежбу своје силе мобилних интерконтиненталних балистичких ракета. Вежбе су укључивале све главне руске мобилне ИЦБМ, укључујући Топољ, Топољ-М и Јарс.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

“Данас су ракетни режими Топољ, Топољ-М и Јарс ракетни системи спровели ноћни марш. Ови режими се налазе у пет региона од Твера до Алтајске покрајине,“ наводи се у саопштењу руског Министарства одбране.

“Више од 600 комада хардвера, укључујући и лансере, су радили како би се осигурала борбена патрола на путу.“

Чини се да је ова вежба комплетна, заједно са непријатељским снагама које покушавају да нападну лансирна возила и контаминирани терен.

“Формације контра-саботаже су обављале задатке да открију, блокирају и елиминиу лажне побуњенике. Формације управљају Тајфун-М Комбат анти-саботажним возилима опремљеним са дроновима,“ наводи се у саопштењу.

“Планира се тренинг пролажења кроз лажни контаминирани терен. На крају вежбе, војска ће вежбати симулирано лансирање ракета.“

Руси спроводе велике нуклеарне ратне игре, као што је ова, како би тестирали спремност њиховог стратешког одвраћања.

“Изгледа као рутинска вежба мобилних снага,“ рекао је Павел Подвиг, директор пројекта руских нуклеарних снага, за Тхе Натионал Интерест.

Међутим, аналитичари истичу да је вежба веома велика.

“Свакако изгледа као велика, или близу тога,“ рекао је за Тхе Натионал Инерест бивши совјетски преговарач Николај Соков, сада виши члан Центра за студије о непролиферацији Џејмс Мартин, Миддлебурy Институдта за међународне студије у Монтереју.

“Некада је постојало ограничење за вежбе мобилних ИЦМБ у СТАРТ И – не више од 50 процената – али тај лимит више не постоји у Новом СТАРТ-у, ако се добро сећам. Чини ми се да би ово могла бити највећа вежба мобилних уређаја, али би то заиста захтевало податке о свим базама појединачно, а не општи језик приликом проглашења.“

Мобилне балистичке ракете Кремља су несумњиво једна од најжилавијих ногу њихових стратешких нуклеарних снага – које могу да нестану на огромном копненом простору Русије. За разлику од САД-а, где је њихова застрашујућа сила смештена на подморницама. Подморничка сила у Русији је на неки начин отежана недостатком топлих водених лука и ограничења да делују унутар јако заштићених бастиона.

Кремљ сматра да је њихова стратешка нуклеарна сила најважнији гарант њиховог суверенитета. Као таква, Русија ставља велики нагласак на своје стратешке нуклеарне силе. Ова посебна вежба долази за петама руских Запад-17 вежби у Белорусији, али то није необично.

 

Извор: Wебтрибуне.рс