Србија

Браћо Срби, Грци су са вама! Грчки министар одбране, који је током НАТО бомбардовања био у нашој земљи, загрмео у Атини

Грчки министар одбране је подвукао спремност за наставак подршке и размену искустава у процесу европских интеграција, а посебно у ангажовању Републике Србије у борбеној групи ЕУ ХЕЛБРОЦ, где је Грчка водећа нација

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Министра одбране Александра Вулина, уз највеће војне почасти, примио је данас у Атини министар националне одбране Грчке Панос Каменос. Двојица министара разговарали су о могућностима за унапређење сарадње у области одбране, као и о актуелним безбедносним темама.

ЗОРАН ШОКИРАО ЗАТВОРЕНИКЕ: У затвору се зближио са МОНСТРУМОМ – УБИЦОМ ЖЕНЕ И ДЕТЕТА МАРКОМ НИКОЛИЋЕМ!

Вулин и Каменос су се сагласили да сарадња у области одбране прати ниво укупних билатералних односа две земље који су традиционално пријатељски, што је било потврђено и у најтежим ситуцијама, о чему сведочи и чињеница да је Каменос током НАТО бомбардовања посетио Србију у знак солидарности са српским народом, на чему му је министар Вулин данас још једном захвалио.

Министар Вулин је рекао да заједничка блиска и братска прошлост представља основ за развој квалитетних будућих односа, те је Министарство одбране Републике Србије опредељено за даљи суштински развој сарадње са Републиком Грчком, како би и у области одбране достигли већ успостављен ниво сарадње у политичкој, економској, културној и другим сферама живота.

Он је истакао да припадници оружаних снага, кроз реализацију заједничких вежби и у Србији и у Грчкој, значајно доприносе подизању оперативних и функционалних способности две војске, али је нагласио и потребу „да се искористе огромни потенцијали за унапређење сарадње у области рада обавештајних и специјалних служби, да наставимо са сарадњом кроз војно образовање, да повећамо број официра који ће се школовати, како српских у грчким школама тако и грчких у српским школама, али исто тако да унапредимо нашу сарадњу у области одбрамбене индустрије.“

– Грчки партнери имају интересовање за поједине производе наше одбрамбене индустрије, које ћемо надам се у току ове године и приказати нашим пријатељима баш овде, али исто тако и за могућност заједничког наступа на трећим тржиштима где можемо да искористимо и међусобно технологију и утицај у земљама у којима можемо да продајемо своје војне производе – рекао је Вулин, нагласивши да је министра Каменоса информисао о томе да ћемо до краја године усвојити закон који ће омогућити улагање у наменску индустију, што је ће бити отворен простор и за грчке инвеститоре.

Министар Каменос, који је делегацију Министарства одбране Србије дочекао са речима изговореним на српском језику „Браћо Срби, Грци су са вама“, сагласио се да Србију и Грчку, осим блиског пријатељства које подразумева и подршку српској борби за очувању територијалног нтегритета и суверенитета, везује и заједнички европски пут. Такође, он је нагласио значај сарадње двеју земаља, а и читавог региона, у сузбијању тероризма и очувању укупне стабилности.

Грчки министар одбране је подвукао спремност за наставак подршке и размену искустава у процесу европских интеграција, а посебно у ангажовању Републике Србије у борбеној групи ЕУ ХЕЛБРОЦ, где је Грчка водећа нација.

Током посете, начелник Генералштаба националне одбране Грчке адмирал Евангелос Апостолакис потписао је Ноту о приступању Србије Техничком споразуму о оснивању ХЕЛБРОЦ, те је тим поводом министар Вулин рекао:

– Велико ми је задовољство што могу да кажем да смо потписом грчке стране данас постала и део борбене групе ЕУ Хелброк коју чине Румунија, Бугарска, Кипар, Грчка и Украјина. Као што видите Војска Србије се високо цени и све ове земље су без икаквих условљавања прихватиле учешће наше војске. Учешће наше војске ће бити на нивоу једног вода Војне полиције, штабних официра, до пет штабних официра, и наравно представника у канцеларији за цивилно-војну сарадњу, а наше учешће ће бити оперативно до 2020 године.

Вулин је нагласио да је то велика потврда оперативних способности наше војске и велико признање политици наше државе „која успева да очува војну неутралност и да води рачуна о томе да наша војна неутралност ни на који начин не спречава ни нашу политику, ни нашу војску, да се бори против највећег зла модерног света, да се бори против тероризма, да учествује у свим регионалним иницијативама као што је Хелбрук, да учествује свуда тамо где можемо с поносом да кажемо да смо на правој страни света.

АМЕРИКАНЦИ ПРИЗНАЛИ ПУТИНОВ ШАХ-МАТ У СИРИЈИ: Москва надиграла Вашингтон, РУСИЈА ПРЕУЗЕЛА БЛИСКИ ИСТОК!

– Ово је за нас важан дан, и ово је за нас још једна прилика да покажемо да смо цењени и као народ и као држава и као политика и као војска. По саставу земаља, као што видите, налазимо се међу пријатељима. Не случајно, само је једна земља признала КиМ, док све остале нису. И о томе се врло пажљиво водило рачуна када смо бирали где ћемо се појавити и у којој групи ћемо учествовати – рекао је Вулин.

Размењујући ставове о политичко-безбедносној ситуацији, министри су подвукли неопходност заједничког деловања и јединственог одговора целокупне међународне заједнице на комплексне безбедносне изазове, укључујући и миграторну кризу. Сходно томе, саговорници су поновили заинтересованост за сарадњу у оквиру регионалних иницијатива и подршку регионалној сарадњи.

 

Извор: Telegraf.rs