Србија

БРНАБИЋКА ПРОГОВОРИЛА О СЛУЧАЈУ КОКЕЗА: Не могу да објасним његове милионе!

Ана Брнабић (Фото: Јутјуб)

Председница Владе Ана Брнабић признала је да нема објашњење за то што је „Проинтер ИТ солушенс енд сервисиз“, фирма која се повезује с председником Фудбалског савеза Србије и функционером СНС Славишом Кокезом, у претходне три године увећала приходе чак 34 пута. И то помоћу послова које је добијала од државе!

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

О компанији која се бави уградњом софтвера и рачунарском опремом, која је формално у власништву Слободана Квргића, а иза које стоји управо Кокеза, Курир је писао у више наврата.

Лош јој закон

Највећи број послова и милионски профит ова фирма добијала је путем јавних набавки од државе и јавних предузећа. Како наводи портал Инсајдер, „Проинтер“ је постао доминантан захваљујући управо пословима од државе, а јасан показатељ за то је тај што је ова фирма током 2012. победила само на једном тендеру, а 2016. године чак на 150!

На питање Инсајдера како објашњава драстичну експанзију „Проинтера“, премијерка Брнабић је рекла да ће „погледати о чему се ради“.

ДАН КАДА СУ „ДЕЛИЈЕ“ НАВИЈАЛЕ ЗА ПАРТИЗАН: Звездина застава у Хумској на мечу против Динама

– Немам објашњење. Нисам се бавила тиме. Видела сам неке од тих података. Сви послови морају да се добијају на тендеру који је отворен и транспарентан. Једна ствар коју ми морамо да обезбедимо јесте да конкуренција буде отворена да бисмо добили најбоље производе за најнижа средства. Ево, могу да вам кажем да ћу погледати о чему се ради и да ћемо вам се јавити с неком информацијом – казала је Брнабићева.

Премијерка је рекла и да је Закон о јавним набавкама неефикасан и да мора да се мења.

– Најискреније, мислим да ми као Влада морамо да радимо на изменама и допунама Закона о јавним набавкама. Тај закон нам не омогућава да радимо ефикасно и да за Републику Србију и грађане добијамо најбоље услуге за дугорочно најнижу цену – казала је она.

Шок! ОТКРИВЕН ТАЈНИ ПЛАН НАТО-А за обуздавање Русије

Иначе, Курир је у више наврата писао о уносним пословима и милионским приходима које је Кокеза остварио уз помоћ државе.

Као званични власник „Проинтера“ од 2013. води се Слободан Квргић, али се његово име на симптоматичан начин константно везивало за име Славише Кокезе. Тајна веза почела је још 2014, кад је Кокеза од Квргића купио фирму „Еуросалон“ за 190.000 евра. У јулу ове године Кокеза је исту фирму продао Квргићу по око пет пута вишој цени, за 915.000 евра.

Ненормалан профит

Председник Транспарентности Србија Владимир Гоати каже за Курир да су профит фирме који се у року од три године увећа чак 34 пута и 150 тендера добијених за годину дана аларм за пореске органе да се одмах позабаве тиме како је и на који начин то остварено.

– Добро је да је премијерка Брнабић одреаговала и верујем да ће то пореским органима бити црвена лампица да одмах крену у неку врсту интерне истраге. Потпуно је неуобичајен толики број тендера и ненормално повећање профита за чак 34 пута. То би у свакој земљи скренуло пажњу надлежних органа – каже Гоати и додаје:

– Претпостављам да би та фирма господина Кокезе у било којој другој земљи одмах доспела на екран правосудних органа због страховитог повећања профита.˝

Развојни пут Славише Кокезе
ОД УГОСТИТЕЉА ДО МИЛИОНЕРА

Челник ФСС Славиша Кокеза годинама се бавио угоститељством, трговином и хотелијерством, што му је било примарно занимање све док СНС није дошао на власт 2012. Отад почиње да зарађује милионе преко бројних новооснованих фирми, од којих му највише прихода доносе оне које се баве трговином рачунарском опремом и софтверима. Највећи део новца зарадио је од послова с државним институцијама, агенцијама, министарствима… Доскоро се, преко „Еуросалона“, бавио и трговином намештајем. Не скрива да му је председник Србије и шеф СНС Александар Вучић пријатељ.

 

Извор: Kurir.rs

 

Бонус видео: