Србија

Брнабић: ПО ВОЈНОЈ САРАДЊИ СРБИЈИ НАЈБЛИЖИ САД и НАТО, па тек онда Русија

Ана Брнабић (Фото: Јутјуб)

Брз приступ Европској унији неких земаља Западног Балкана, које су најнапредније у том процесу, биће јако добар сигнал за регионалну стабилност, оценила је на Бледу премијерка Србије Ана Брнабић.

Она је, у изјави новинарима, након панела лидера у оквиру Бледског стратешког форума, истакла да су европске интеграције регион подједнако важне за Западни Балкан, колико и за ЕУ. Брнабићева је подвукла да је Србија стратешки опредељена ка ЕУ и да жели да постане члан европске породице нација. Када је реч о перцепцији Србије, изразила је жаљење што датира из неких ранијих времена

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Време је да се тај погрешан имиџ Србије разбије. Србија је земља која је најмултиетничкија у Европи, има преко 26 етничких заједница са огромним правима. Имамо савете националних мањина, а у републичком премијер има могућност да разговара са мањинама како би обезбедили да имају сва права – објаснила је Брнабићева.

Подсетила је и да је Србија земља која учествује у мировним мисијама УН и ЕУ, да је седма по учешћу, као и да, иако је перцепција да је Русија најближа по војној сарадњи, на првом месту војне кооперације САД, да је на другом НАТО, и тек онда Москва.

– Ми смо јасно и искрено у војној неутралности. Остаћемо војно неутрални и то показујемо на сваки начин – нагласила је она.

Што се односа са Русијом тиче он је, према њеним речима, комплексан, постоје блиске везе у смислу вере и традиције, али пре свега економије. Подсетила је да Србија има важан трговински споразум са Русијом, који је важан део трговинске размене, раста и извоза.

– Партнери из ЕУ треба да разумеју то и не чини ми се да не постоји то разумевање. Србија је стратешки опредељена за ЕУ и то показујемо сваки дан – казала је Брнабићева.

 

Извор: Vestionline

 

БОНУС ВИДЕО:

https://www.youtube.com/watch?v=nJ88WuS8hH4