Издвајамо Србија

ВАЖНО! ТЕХНИЧКИ ПРЕГЛЕД ВИШЕ НЕЋЕ БИТИ ИСТИ: Ако сте скинули катализатор, нећете моћи да региструјете ауто

Фотографисање техничког прегледа, обавезан катализатор у ауспуху, неоштећена шофершајбна, одговарајуће гуме и комплетан прибор и прва помоћ, само су део новина које ће донети закон о безбедности саобраћаја чије се усвајање очекује до краја ове године.

Између осталог, овај закон детаљно прописује и како ће изгледати процес регистрације аутомобила, међу којима је и фотографисање техничког прегледа како би се избегли фиктивни технички прегледи.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Увођење видео-надзора на техничке прегледе је врло битно јер ће се већ једном решити мистерија да ли је возило било на тахеничком прегледу и да ли је на том возилу уопште урађен технички преглед какав би требало да буде урађен по пропису, тачније видеће се ко савесно обавља ову битну функцију – објашњава за РТС Борис Боровић из Техничког прегледа.

Годишње у Србији због техничке неисправности у 1.000 незгода чак 70 лица изгуби живот.

– Сигурно ће тај систем безбедности саобраћаја који чине возило, пут и возач самим тим бити бољи и успешнији у погледу смањивања броја саобраћајних незгода и страдалих на путевима – каже Милан Вујанић из Комитета за безбедност саобраћаја за РТС.

Ништа без фото доказа

Такође, свака накнадна преправка или преиначење намене возила, на пример из теретног у путничко и обрнуто, мораће да има одређени атест и фото-приказ.

Технички прегледи у нашем окружењу постају све строжи приликом прегледа исправности возила, али и издувних гасова. У Босни и Херцеговини власници култних возила попут „голфа двојке“ биће принуђени да га се одрекну или да плате високе еколошке таксе за загађење и возе га као олдтајмере.

У прилогу РТС, наводи се да у Србији постоје прописани нормативи за загађење, али на техничким прегледима није пракса да се користи сонда приликом прегледа ауспуха. Многи возачи су скинули катализатор на наговор мајстора како би уштедели гориво. Убудуће, ако не буду имали катализатор, неће моћи да региструју возило.

– Сваки пут када испред вас видите аутомобил који испушта велику количну дима имајте у виду да сигурно кроз вентилацију добијате малу количину отрова нарочито ако имате укључену климу или отворен прозор – наводи Борис Боровић из Техничког прегледа „Десет плус“.

Такође, нови закон ће прописивати да, од нове године, нећете моћи да региструјете возило које има плин а да није уписано у саобраћајну дозволу. Биће забрањена и вожња аутомобила коме је видно оштећена шофершајбна. Гуме морају да имају прописну шару, а неће се толерисати ни некомплетан прибор и прва помоћ.

Неће више бити могућности да неко друго возило које има добре кочнице кочи за вас и прави лажни дијаграм. Све ово може да поскупи одржавање возила, тако да се многима који сада заобилазе закон више неће исплатити да региструју возило, презицирано је нацртом овог закона.

 

Извор: Блиц.рс