Србија

ВАШИНГТОН ТАЈМС: Припрема се велика погодба Београда и Приштине?

„Проблем између Београда и Приштине може се решити ефикаснијим међународним посредовањем“, а дипломатија најбоље функционише кад ЕУ и САД сарађују пишу медији.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Неопходно посредовање међународне заједнице да се разреши ситуација на Косову
„Вашингтон тајмс“ подсећа да је председник Србије позвао српски народ да „престане да забија главу у песак“ кад је реч о Косову и да почне „унутрашњи дијалог“, поручивши Србима да буду реалистични.

НОВИ ШОК ЗА СРПСКУ ВЛАСТ! Сарадник Клинтонове тражи казну за Србију због бизарног разлога

„Можда се припрема велика погодба“, спекулише се у тексту и истиче да, иако нормализација односа почиње решавањем многих билатералних питања, „све се своди на то да Србија призна независност Косова“.

„Признање би довело до чланства Косова у УН, док би и Косово и Србија преговарали о критеријумима за чланство у ЕУ и на крају би ушли у њен састав у исто време“ наводи се у тексту под насловом „Зашто Србија мора да призна независност Косова“.

Брнабић: „Дачићу, овако се ниси бунио код Вучића“

Подсећајући да оквир за преговоре већ постоји – Бриселски дијалог од 2011, „Вашингтон тајмс“ указује да се споразуми постигнути у том оквиру морају спровести и да би ЕУ требало да прекине своје посредовање уколико се било која од страна оглуши о своје обавезе.

„Званични Механизам ЕУ за надзор могао би да о томе извештава државе чланице путем Политичког безбедносног одбора Савета ЕУ“ предлаже се у анализи.

„Вашингтон тајмс“ оцењује да би ЕУ требало да услови предприступне (ИПА) фондове које опредељује за Београд и Приштину, уз закључак да би водећи принцип требало да буде „без напретка нема поглавља“, чиме би се помак у дијалогу две стране везао за тежње Србије ка чланству у ЕУ.

 

Извор: Vestionline.com

 

Бонус видео: