Србија

Вучић и Додик најавили: Србија и Српска пишу заједнички декларацију, а ево шта ће она садржати

Након састанка Вучић и Додик су одржали конференцију за новинаре

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

 

Председник Србије Александар Вучић, председница Владе Ана Брнабић, председник Републике Српске Милорад Додик и председница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић састали су се данас у Београду.

Након састанка, грађанима Србије, уживо на конференцији обратили су се председник Србије и председник Српске:

– Разговарали смо о свим нашим пројектима и данас ћемо вам то предочити. Знате да смо учествовали у реконструкцији школе „Србија “ у Босанском Шамцу, као и школе „Вук Караџић“ у Добоју“ – рекао је председник те додао да ће Србија финанситари изградњу дечјих вртића у Требињу и Брчком, као и студенстко-ђачког дома у Власеници.

САД ЧЕКА ПОТОП БИБЛИЈСКИХ РАЗМЕРА, СПАЈАЈУ СЕ ЛИДИЈА И ИРМА: До удара остало само 36 сати!

– Биће реконструкисане улице на Палама, као и спорстке дворане и трг у Источном Сарајеву. Предвиђена је санација моста преко Дрине између Зворника и Малог Зворника. То је око четири милиона евра и Србија ће пружити подршку општинама у Федерацији које су настањене претежно српским становништвом, попу Грахова, Дрвара, Петровца и Гламоча са милион евра за разбне пројекта. Укупно ће то бити око пет и по милиона – поручио је председник Вучић и напоменуо да Србија и Српска праве заједничку декларацију.

Председник Вучић изјавио је да је формиран тим од неколико људи који ће радити на писању Декларације.

– Та Декларација ће обухватити право на употребу српског језика и ћириличног писма, затим право на изучавање и неговање српске културе, право изучавање српске историје и неговање српске слободарске традиције, очување националне географије, право на очување и заштиту српског културно-историјског наслеђа и право на информисање на српском језику. То су сфере које ће бити обухваћене Декларацијом, у складу са свим међународним јавно-правним актима „да ужебрижници који се плаше сваке помисли или речи када неко изговори Срби или српске…“ – објаснио је Вучић.

„Све најбоље Хрватима у решавању односа с Бошњацима“

Очигледно је да постоје одређења трвења и проблеми у хрватско-бошњачким односима, констатовао је данас Александар Вучић, али и додао да као председник Србије не би да то коментарише.

– Додик има право да говори о односима у БиХ, као председник Србије тога се клоним, не би било фер да коментаришем односе између Бошњака и Хрвата, али ни однос између делимично службеног Загреба и Сарајева – рекао је председник Србије одговарајући на питање о најновијем сикобу између Бакира Изетбеговића и Мирослава Туђамана.

Наш је циљ, како је поручио, да имамо добре односе и једнима и с другима, али и да знамо шза се збива.

– Оцигледо да постоје трвења и проблеми не само у српско-бошњачким односима већ и у хрватско-бошњачким, а ја им желим да то превазиђу – рекао је Вучић.

Како је навео, посета Сарајеву аредне седмице имаће смисао управо у томе да се успостави дијалог, цивилизован и пристојан, као начин решавања српско-бошњачких проблема.

– Ја желим све најбоје и Хрватима у решавању односа с Бошњацима – поручио је Вучић, те поновио да не би да улази у њихове међусобне односе.

Премијер Србије Ана Брнабић на конференцији поред пројекта најавила је и заједничку седницу двеју влада:

– Драго ми је да најавим прву заједничку седницу Владе Србије са Владом Републике Српске. То је још један доказ континуитета ове и претходне владе – рекла је Брнабић.

Због овог Нострадамусовог пророчанства за 2017 ДРХТИ ЦЕО СВЕТ!

Подсетимо, Милорад Додик раније је најавио да ће на састанку бити речи о заједничким пројектима између Србије и Републике Српске. До сусрета долази уочи најављене посете Вучића Сарајеву, 7. и 8. септембра, тако да се очекује да то буде једна од главних тема разговора, с обзиром на то да је Србија један од гараната Дејтонског споразума, а имајућу у виду и специјалне везе Београда и Бањалуке.

Вероватно ће бити разматрана и најављена Декларација о опстанку српске нације, коју би председници Вучић и Додик требало да представе на јесен, односно положај српског народа у земљама у региону и изазови са којима се наши сународници суочавају. У фокусу ће бити и безбедносни изазови за Србију и РС, ситуација у Босни и Херцеговини, односи у региону, економска сарадња…

Увек на раскрсници великих сила

Подсетимо, Вучић је у интервјуу који је синоћ дао за РТС рекао да нисмо решили многе проблеме на нашем простору и да смо увек на раскрсници путева великих сила.

– Све је теже издржати. Не могу рећи да су то директни притисци великих сила, али различити интереси глобалних сила и нама смањују маневарски простор, друга ствар су нерешени проблеми у региону: то су и косовскометохијски проблем, увек постојећи проблеми у БиХ, наши историјски проблеми са Хрватском – рекао је Вучић.

Председник каже да је „много тога неразрешеног што треба да држимо на тзв. ниском профилу и да гледамо да нешто променимо, како би деценијама пред нама могли да подижемо на значајно виши ниво“.

Указао је да је проблем у томе што се не само наша виђења прошлости већ и виђења каква треба да буде будућност разликују. Према његовим речима, није лако одржати стабилност, али је то приоритет и основа за убрзани економски развој.

– Овде у Љубичеву ни овај падок нисте имали, све је било уништено и разорено, а сада имате 50 шампионских коња, поново као некада, поново се ствари подижу и то можете да видите на сваком кораку. Ускоро ћемо отворити један важан пут Жагубица–Крепољин, који од 1947. или 1948. није поправљан. Ускоро ћемо отворити 31 километар ауто-пута – рекао је Вучић.

 

Извор: Srbija Danas