Србија

ВУЧИЋ ПОСЛЕ НИЗА БИЛАТЕРАЛНИХ РАЗГОВОРА: Србија неће бити чланица ни НАТО, али ни било ког другог војног блока!

Председник Србије Александар Вучић имао је данас низ билатералних разговора у седишту УН, где присуствује Генералној скупштини светске организације, током којих је са својим саговорницима разматрао ситуацију у свету и региону, али и позвао на поспешивање економске сарадње

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Вучић је, у изјави новинарима, рекао да је учешће на Генералној скупштини УН идеална прилика за билатералне разговоре, и да светска организација постаје поново важна, јер више не постоји униполаран свет.

ЗЕМЉА ДРХТИ, НАТО ПАЛИ АЛАРМЕ: Путин се лично уверио у МОЋ УДРУЖЕНЕ ВОЈСКЕ РУСИЈЕ И БЕЛОРУСИЈЕ!

Један од најважнијих билатералних сусрета био је, свакако, разговор са шефом руске дипломатије Сергејом Лавровим.

Вучић је, с тим у вези истакао, да је у првих седам месеци трговинска размена Србије и Русије достигла ниво од 1,470 милијарди евра, и да је забелезен највећи извоз из Србије до сада у висини од 567 милиона евра, као и да је тај раст остварен захваљујући увећаном извозу у висини од 25,08 одсто.

Рекао је да Србија извози трешње, јабуке, брескве, а не само сирово воће и поврће, већ ту има и фабричких производа и прерађевина.

Састанак са Лавровим, како је додао, био је најдужи и тицао се билатералних и светских питања.

– Успели смо да много ствари размотримо, све у сенци онога што је говорио на седници Генералне скупштин УН амерички председник Доналд Трамп. Разговарали смо о политичким темама. Рекао сам да Србија чврсто држи до своје војне неутралности, да нећемо бити чланица ни НАТО, али ни било ког другог војног блока, да ћемо штитити своју војну неутралност – поручио је Вучић.

На маргинама отварања 72. Генералне скупштине Вучић је имао билатералне разговоре са норвешком премијерком Ерном Сулдберг, коју је позвао да дође у Београд, и како каже очекује да ће ускоро уследити та посета.

Такође се састао и са румунским колегом Клаусом Јоханисом, те најавио да ће ускоро посетити Румунију.

Исто тако састао се и са премијером Шведске Штефаном Левеном којем се захвалио на инвестицијама из те земље и замолио да у Србију и даље долазе шведске компаније.

– Похвалио сам да смо отворили ИКЕА, која успешно ради у Србији, као и да желимо још више инвестиција – рекао је он.

Поред тога састао се и са министром сплољних послова Аустрије Себастијаном Курцом и имао и сусрете и разговоре са премијером Словеније и Хрватске, Миром Цераром и Андрејом Пленковићем, а поздравио је и македонког премијера Зорана Заева, те се у дужем разговору задржао са председавајућим Председништва Босне и Херцеговине Драганом Човићем и затим и председником Црне Горе Филипом Вујановићем.

– Разговарали смо о нашим стварима у региону. Задржао сам се дуго са Пленковићем са којим сам разговарао о билатералним односима, како да их поправимо, како да расте и економска сарадња – пренео је Вучић.

Са председником Црне Горе он је, каже, размотрио заједничке инфраструктурне пројекте, пре свега повезивање аутопутем, односно аутопут Чачак-Пожега, у дужини од 31 километар и Пожега-Бољаре дуг 107 километара.

– Разговарали смо како теку радови – додао је Вучић.

КУРИР ИСПОРУЧИО ХИТНУ ПОРУКУ БАЛКАНУ: Сви у НАТО — без изузетка!

Истакао је да је са својим саговорницима из региона разменио мишљење о стању у Босни и Херцеговини, додајући да је веома битно да се о томе разговара озбиљно и одговорно.

Такође се у седишту УН састао и са председавајућим 72.Генералне скупштине УН Мирославом Лајчаком, другим представницима светске организације.

 

Извор: Tanjug