Свет

ГЕНЕРАЛ КАДИЈЕВИЋ ОТКРИО ТАЈНЕ О РАЗБИЈАЊУ СФРЈ: Анте Марковић и Месић хтели да армија сруши Милошевића и Туђмана!

Последњи председник Председништва СФРЈ Стјепан Месић и некадашњи председник савезне владе Анте Марковић намеравали су да уз помоћ армије свргну председнике Хрватске и Србије, Слободана Милошевића и Фрању Туђмана, тврдио је бивши министар одбране СФРЈ Вељко Кадијевић, који је у недељу преминуо у Москви.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У својој књизи „Контраудар“ генерал је изнео своја сазнања на распад Југославије.

– Месић је хтео да преко тадашњег председника Савезног извршног већа Анте Марковића увуче мене и армију у свргавање Туђмана, који је, по његовом мишљењу био апсолутиста, и да на чело Хрватске постави себе, демократу и либерала“, тврдио је Кадијевић у књизи.

Стенограми свих разговора

– Мислим да не треба посебно објашњавати, знајући активности ЈНА и моју позицију, зашто је тај покушај Марковића остао без резултата, пише бивши савезни секретар за народну одбрану, тврдећи да је Марковић у мају 1991. у Карађорђеву покушао да га убеди да ће „ако свргнемо Милошевића и Туђмана, сви проблеми у Југославији бити решени“.

Хрватска глумица Миа Беговић ударала полицајце и називала их „Србима“

– То је била типична авантура Марковића, у којој је он, од свега што би тај покушај изазвао, видео само могући први чин, у којем би он уз помоћ армије стао на чело Југославије. Друге катастрофалне последице он није у стању био да увиди, као што их није видео ни у покушајима болесно амбициозног Месића да што је могуће пре преузме власт у Хрватској, писао је Кадијевић.

Говорећи о Месићу, бивши министар одбране некадашње СФРЈ наводи да он није скривао свој отворено непријатељски однос према Југославији. Кадијевић је у том издању ексклузивно објавио „стенограме пет својих разговора“ у Београду са тадашњим америчким амбасадором и оценио, позивајући се посебно на разговор из априла 1991. године, да су „САД, делимично захваљујући и личном доприносу Цимермана, у потпуности преузеле од Немачке улогу вође и координатора распада Југославије као јединствене државе“.

Дик Чејни могао је да спасе Југославију, Цимерман био препрека

– Погубна америчка политика за Југославију настављена је до бомбардовања Србије и Црне Горе и војне окупације, сматра Кадијевић, који је од маја 1988. године до јануара 1992. године био савезни секретар за народну одбрану СФРЈ и начелник Штаба врховне команде оружаних снага СФРЈ.

Он је такође оптужио Цимермана да се старао да онемогући сваки његов контакт са члановима америчке администрације, поготово са министром одбране Диком Чејнијем, са којим је желео да прича о европској безбедности и Југославији.

Кадијевић је истакао да је потребно зауставити рат у Хрватској да се не би пренео у БиХ, а Цимерман је изразио забринутост због изјава представника Срба, „на пример Радована Караџића“ да признање БиХ може довести до рата. Кадијевић је рекао да „ЈНА неће водити рат у интересу једног народа против другог“, али да Караџић, Алија Изетбеговић и Стјепан Кљуић „помажу стварање нелегалних оружаних формација“.

НУКЛЕАРНИ УРАГАНИ СУ ПОБЕГЛИ ОДАВДЕ? Научници са Флориде стварају вештачке урагане категорије 5 у лабораторији!

– Имам информације (истина, нисам сигуран да је тачна, али ћу Вам је ипак рећи, иако Ви знате боље од мене), да је Изетбеговић у том смислу дао нека обећања Немачкој (у вези са једностраним проглашењем независност) и има са њом неки договор. Ако је то тако, ништа добро неће од тога изаћи, рекао је Кадијевић.

Оно што је амерички амбасадор потом рекао није преведено и наведено у стенограму, али се Кадијевић сложио с тим и додао да „ако неко мисли да може да прође немачка варијанта и одвајање Босне да се оствари тако да се заобиђе српски народ, треба да зна да се то неће десити без крви“.

 

Извор: Kurir.rs

 

Бонус видео:

https://youtu.be/Qjh3_15BC8U