Регион

Граде се нове нуклеарке око Србије: На само 70 километара од границе налази се чак 18 нуклеарних реактора!

Фото: Pixabay.com

У Европи је активно 130 нуклеарки, граде се четири нове а 24 пројекта су у припреми. На само 400 километара нашу земљу окружује 18 нуклерних реактора.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Бугарска је током прошле недеље почела градњу постројења за радиоактивни отпад, а у најави је и градња нове нуклеарке. Истовремено, на само 70 километара од наше границе, и Мађарска гради два нова нуклеарна реактора. Иако немају конкретан повод, у немачком граду Ахену грађанима деле бесплатне таблете јода као превентиву од радијације јер страхују од старе нуклеарне електране у суседној Белгији. Зашто се свет не одриче нуклеарне енергије и колико смо заштићени од могућих инцидената, пита РТС.

КАКО СЕ МАНИПУЛИШЕ СА КОСМЕТСКИМ СРБИМА: У коалицији са ратним злочинцима

Складиште за нуклеарни отпад Бугарска гради у близини нуклеарке Козлодуј на обалама Дунава. Трајно решавање радиоактивног отпада је неопходно, јер Бугарска трећину струје обезбеђује из нуклеарке.

– Тиме ће се демантовати оне слутње и стрепње које се већ 20 година причају да Бугари у Стару планину са њихове стране стављају радиоктивни отпад. Очигледно то није истина јер они свој отпад одлажу на нормалан и природан начин уз пуну технологију – каже Плећаш.

У Европи је активно 130 нуклеарки, граде се четири нове а 24 пројекта су у припреми. На само 400 километара нашу земљу окружује 18 нуклерних реактора.

Најближи је у Мађарској, у Пакшу, где поред постојећа четири граде још два реактора који им дају половину електричне енергије. После јапанске нуклеарне катастрофе најављно је затварање старих нуклерки, али то иде споро.

– У свету их је негде око 450 у погону. Сваки четврти киловат сат у Европи је произведен из нуклерки, значи нема затварања не одричу их се ни Немци затворили 8 од 17. Швеђани су затворили две а сада ће да праве нових 12 – каже Месаровић.

Нуклеарке су пројектоване да издрже земљотрес, поплаве, удар авиона, терористички напад. Земље које имају нуклерне објекте њихову сигурност појачавју мерама заштите од нове технолошке претње, сајбер криминала па су стално подвргнути такозваним, безбедносним стрес тестовима.

Због прекограничног утицаја за све нуклерне објекте мишљења дају и суседи. И за бугарско складиште радиоактивног отпада упитник је био ригорозан.

– Њихов пројекат је већ био и на оцени код Аустријанаца они су им чак постављли и питања да ли су поново вршили сеизмолошке анализе на тој локацији. Све што може да се провери инсистира се на провери је све електране морају да проштују тај стрес тест – каже Месаровић.

Северна Кореја решена да укроти САД: Урадићемо нешто што ће им нанети највећу патњу у целој историји

У Србији је Мораторијумом забрањена градња нуклеарки, али у случају евентуалне хаварије у некој од суседних земља, за сат-два нуклеарни облак би могао да стигне до наше змље.

– Ја стално говорим морамо укинути Мораторијум да наша деца почну поново да студирају нуклеарне науке не да би градили нове нуклераке, него да би знали како да се штити од зрачења. А тих стручњака више нема – каже Плећаш.

Агенцији за заштиту од јонизујућег зрачења и нуклеарну сигурност Србије ради стални надзор и мерења радиоктивности.

За евентуалне инциденте, наша земља је, кажу, показала спремност и на недавној светској вежби симулације на нуклеарну несрећу коју је организовла Међународна агенција за атомску енергију, преноси РТС.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Telegraf.rs

 

Бонус видео: